Sport

Vona leváltaná az MTK éléről Deutschot

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Szilágyi György a párt képviselője törvénymódosítást nyújtott be, melyben a politikai elit és a hazai sportvezetés kapcsolatát gyökeresen megváltoztatná.

A Jobbik elnöke, párttársával, Szilágyi Györggyel közösen egy olyan törvénymódosítást nyújtott be, melyben az országgyűlési képviselők jogállásán változtatnának úgy, hogy országgyűlési, önkormányzati, EP-képviselő és polgármester ne lehessen sportvezető.

A jobbikos indoklás szerint Magyarországon az elmúlt 60 évben a hatalom a maga céljaira használta fel a sportot, ahelyett, hogy kiszolgálta volna. „A demokratikus társadalmakban a sport és a politikai vezetés, hasonlóan a hatalmi ágak közötti hatalom elválasztásához, élesen elkülönül egymástól. A sporttársadalom fejlődése és az egyenlő versenyhelyzet megteremtése céljából elengedhetetlen, hogy a politikai és a sport vezetői tisztségei Magyarországon is elkülönüljenek egymástól.”

Vonáék javaslata feltehetően kevés eséllyel jut tovább a kétharmados parlamenti többségen.

Deutsch Tamás EP-képviselőként az MTK elnöke, a MOB alelnöke, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, országgyűlési képviselő, Győr polgármestere, Kósa Lajos Debrecen polgármestere, a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetségének elnöke, illetve a másik oldalról Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke – hogy csak néhány példát említsünk a politika és a sport kapcsolatában.

Politikusok a sportvezetésben
Borkai Zsolt (Fidesz), Győr polgármestere, országgyűlési képviselő, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.
Szalay Ferenc (Fidesz), Szolnok polgármestere, országgyűlési képviselő, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke.
Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere, országgyűlési képviselő, a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetségének elnöke.
Vetési Iván (Fidesz), miniszteri biztos, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.
Baráth Etele (MSZP), a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.
Soltész Miklós (Fidesz), a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségi tagja.
Bánki Erik (Fidesz), a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, az Országgyűlés Sportbizottságának elnöke.
Csampa Zsolt (Fidesz), a Magyar Vívó Szövetség társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöke.
dr. Kupa Mihály, a Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja.
Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Nemzeti Sportszövetség elnöke, a MOB elnökségi tagja, korábban a vívószövetség elnöke is volt.
Deutsch Tamás (Fidesz), európa parlamenti képviselő, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, az MTK elnöke.
Kubatov Gábor (Fidesz), országgyűlési képviselő, a Ferencváros elnöke.
Papcsák Ferenc (Fidesz), Zugló polgármestere, országgyűlési képviselő, a BVSC-Zugló elnöke.
Szathmáry Kristóf (Fidesz), Zugló alpolgármestere, országgyűlési képviselő, a BVSC elnökségi tagja, rövid ideig volt a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik