Sport

A lányok a fotós szemével

„Lányok a pályán.” címmel tekinthetők meg Fehér Viktor fotóművész alkotásai az Aranybulla Könyvtárban kedden megnyílt kiállításon

A 33 esztendős fotós közel kilencszáz internetes galériája kizárólag női kézilabda mérkőzéseken készült, s ezek közül több százon megtalálhatóak a „lányok”, azaz az Alcoa FKC női kézilabda csapatának játékosai, edzői. Talán a kiállítás helyszínének megválasztása sem véletlen, hiszen mindössze pár lépés választja el a könyvtárat a Köfém csarnoktól, ahol a fotós több nagy csatát, örömet, bánatot örökített meg. Fehér Viktorral évek óta találkozhatunk és figyelhetjük, hogy milyen hallatlan lelkesedéssel végzi hivatását a csarnok egyik szegletében, szinte egy-másfél méterre a játéktértől. Viktor ugyanis izomsorvadása miatt tízéves kora óta kerekesszékbe kényszerült, így hatványozottan nehezebb a helyzete, mint kollégáinak. Ezt azonban egyáltalán nem érzékeljük képein, melyeket mindig a pálya síkjából készíti, de mindig tud újat, és érdekeset közölni velünk.

Életében először a Ferencváros – Dunaferr mérkőzésen fotózott, és ennek az összecsapásnak a hangulata magával ragadta. Innentől már nem volt visszaút, és elkötelezte magát a női kézilabda mellett. Később egyre több csarnokot fedezett fel szerte az országban, sőt Horvátországban is járt. Meghatározó volt számára a 2004-es hazai rendezésű Európa-bajnokság, ahol Győrben élőben láthatta a meccseket, majd Budapesten a helyosztókat. Szintén emlékezetes élmény volt 2005-ben a Cornexi-Alcoa HSB Holding által megnyert EHF Kupadöntő is, amelyet az ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban rendeztek. A fotózás Fehér Viktornak hobbinak indult, 2004-ben vásárolta meg első gépét, ám az első komolyabb masinához két éve múlva jutott hozzá. Ezeket a fotókat már az interneten is elkezdte publikálni, saját weboldalt hozott létre. Fotóinak köszönhetően széles ismeretségre tett szert a kézilabdapályák táján. 2008 szeptemberében volt az első kiállítása a Viktória Rehabilitációs Központban. Hat éve van szorosabb kapcsolatban a fehérvári klubbal, ő készíti évek óta a gárda hivatalos csapatképét, de a klub honlapján is megtalálhatóak fotói, és 2008-óta interjúkat is közöl itt. Honlapjára 860 mérkőzés fotói érhetők le, ahol nemcsak a felnőtt, hanem utánpótlás találkozókon ellesett pillanatokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

„Lányok a pályán.” – ebben a nemcsak a kézilabda mérkőzések küzdelmes, kemény pillanatait hozza hozzánk közel, hanem sikerült elkapni azokat villanásokat is, amikor a játékosok arcán az érzelmek, a feszültség, az erőfeszítés, valamint a gólok utáni határtalan örömöt, boldogság tükröződik. Ugyanez vonatkozik a vesztes meccsek utáni szomorúság, elkeseredettség, lehangoltság kifejezésében is. A fotók többségének hangulata azonban többnyire pozitív, amely bemutatja az emberi pillanatokat, az edzések, a mérkőzések közbeni összekacsintásokat, az összetartozás érzését. Találkozásokat a szurkolókkal, de kedvenc témái közé tartoznak a mérkőzések lefújása utáni pillanatok, amikor gyerekek elárasztják a játékteret, mintegy utalva arra, hogy az utánpótlás is jó kezekben van a klubnál.

– A nők érzelmesebbek, nagyobb küzdelmeket láthatunk tőlük a pályán. Szeretem a kézilabdát, igazából nem is gondolkoztam más sportágon, bár megpróbáltam labdarúgást is fotózni, de ahhoz nem alkalmas a felszerelésem. Kevés olyan pálya van, ahol ne jártam volna az országban, de megpróbálom folyamatosan csökkenteni ezek számát. Amikor elkezdtem álmomban sem gondoltam, hogy ilyen hatalmas számú képet fogok készíteni, és publikálni. Ez önmagában is sok, de azt is számba kell venni, hogy el is kellett jutni ezekre a helyszínekre. A későbbiekben megpróbálok még jobb technikát összehozni, és minél jobb akciófotókat csinálni.” – nyilatkozta a Fehérvár24-nek az alkotó.

Nagyon sok fotón szembesülhetett önmagával a fehérvári csapat orosz származású átlövője, Kristina Triscsuk, aki elégedett a képekkel, sőt távol élő családtagjainak is felhívja figyelmét ezekre.

–  Nagyon tetszik a kiállítás, igazán profi képeket láthatunk. Viktor weboldaláról szoktam letölteni a fotókat, melyek aztán elküldök haza, édesapám, pedig ezekből már egy egész gyűjteménnyel rendelkezik. – mondta örömmel Triscsuk.

Fehér Viktor kiállítása április 13.-ig tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik