Megcsinálta: kikötött a magyar kenus Antiguán

Rakonczay Gábor több hónapos távollét után partot ért, ezzel a világon elsőként egyedül szelte át kenuval az Atlanti-óceánt.

A Szólóvitorlázás – Singlehand Sailing facebook-profil hétfő hajnalban közölte a szenzációs hírt: a decemberben elindult Rakonczay Gábor kikötött Antiguán, ezzel teljesítette kísérletét.

A 61. napon kapták a hírt, amelyet később felesége, Rakonczay Viktória is megerősített. Rakonczay Gábor így az első olyan kenus, aki egyedül, segítség nélkül kelt át az Atlanti-óceánon. Sőt, a tervezett 80 napon bőven belül teljesítette a távot a magyar fiatalember.

A kenus felesége később a TV2 Tények című reggeli műsorának nyilatkozott: “Magyar idő szerint éjfélkor hívott fel Gábor, miután kikötött. Egy vitorláshajóhoz ment oda, és az ő műholdas telefonjukról jelentkezett.

Ő az első a világon, aki egy kenuval átszelte az óceánt, külön extra, hogy ilyen rövid időn belül. Végig tudtam, hogy minden rendben lesz, hogy el tudja érni a partot”.

Rakonczay Viktória elmondta: azért szakadt meg a kapcsolat férfjével, mert február elején felborult a hajó. A tőkesúly felfelé állt, és a szellőző nyíláson folyt be a víz a kenuba. “Gábor kinyitotta a kabinablakot, de aztán ömlött be a víz, és a hajó nagyjából 10 centire állt ki a vízből, fejjel lefelé. Majdnem elsüllyedt, megpróbálta kibillenteni a súlyt, de egyedül nem ment, egy nagy hullám segített neki. Ezután két napig folyamatosan evezett, hogy irányban tartsa a kenut. Gábor jól van, jó kedve volt, amikor telefonált” – tette hozzá a magyar hős – mert nyugodtan nevezhetjük így a sportembert – felesége.

Rakonczay – aki egyébként az út során találkozott hajókkal, de egyik sem ment oda hozzá segíteni – végül a tervezett 20 nap helyett 16 nap 19 óra 25 perc alatt teljesítette a Lagos és Las Palmas közötti távot, az utóbbi kikötőjébe január 6-án érkezett. A túra második szakaszában, az óceánon 5200 kilométert tett meg, és a tervek szerint április elején kellett volna kikötnie. Az eredetileg 80 naposra tervezett távot Rakonczay 60 nap alatt tette meg. “Ezzel az idővel évtizedekig vezetni fogja a legjobb időrekordot” – vélekedett Rakonczay Viktória.

A tervek szerint Viktória kedden utazik Rakonczay Gábor után, és a héten hazatérnek Magyarországra.

A Hír24 egyik bloggerének véleményét a témában itt olvashatja.

Hihetetlen kálvária és bravúr
Rakonczay Gábor december 21-én indult útra a Fa Nándor által tervezett Vitéz nevű egyszemélyes óceáni kenun. A terve az volt, hogy 80 napon belül Portugáliából a Kanári-szigeteket keresztül eléri a Karib-szigeteki Antiguát. Az expedíció honlapja folyamatosan számolt be a hírekről.
A sportember a távot kísérőhajó, motor és vitorla nélkül teljesítette. A megfelelő mennyiségű ivóvizet speciális kézi víztisztítóval állította elő, melyet naponta 30-40 percig kellett működtetni. Elviekben napi 14-16 órát evezett, de ez a baleset után feltehetően napokon át több órát jelentett.
A kenussal február 6-án szakadt meg a kapcsolat, miután viharba került. A magyar kenus útvonalán haladt később két brit kenus is, majd Szeremley Huba irányításával egy magyar vitorláshajó is a keresésére indult. Egyikőjük sem találta, majd később az is kiderült, hogy senki nem várja majd a partokon.
Rakonczay Viktória végig kitartott amellett az ígérete mellett, mely szerint nem küld mentőegységeket a keresésére. Rakonczay Gábor feleségével 2006-ban döntött úgy, hogy végzős egyetemistaként halasztanak egy évet tanulmányaikból, és megvalósítják gyermekkori álmukat: áteveznek az Atlanti-óceánon.
Több mint 50 napot töltöttek akkor szinte teljes magányban, mire kikötés nélkül, felváltva leevezték a Kanári-szigetek és a Karib-térségben fekvő Antigua partjai közötti 5200 kilométert. A partot éréssel vegyes párosként világrekordot döntöttek,amelyért több elismerést is kaptak.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73876301, Klein D·vid Ès Suhajda Szil·rd hamarosan elindulnak a Fˆld m·sodik legmagasabb cs˙cs·ra, a K2-re. A kÈt hegym·szÛ 3 Èvvel ezelıtt m·r nekiv·gott a cs˙csnak, akkor azonban egy lavina miatt meghi˙sult az expedÌciÛ., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.