Sport

Hivatalos – Debrecenben lesz a négyes döntő

Debrecen ad otthont a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa áprilisi négyes döntőjének, benne a Szolnoki Olajjal.

Az európai szövetség (FIBA Europe) hétfőn hozta nyilvánosságra döntését a helyszínről, de már a hivatalos bejelentés előtt kiszivárogni látszott, hogy a Szolnok lesz a győztes. miután vezetősége hétvégi, stockholmi ülésén áttekintette a három pályázati anyagot. A négy résztvevő klub közül a magyar bajnok mellett a török Besiktas és a francia Chalon jelezte lebonyolítási szándékát.

“Hosszú tárgyalássorozat előzte meg ezt a döntést, melynek eredményeképpen Debrecen egy Magyarországon példátlan kosáresemény házigazdája lesz – tájékoztatott Bodrogváry Iván, a FIBA Europe irányítótanácsának magyar tagja. – Innentől kezdve a szolnoki fiúkon a sor, bízom benne, hogy a debreceni közönség mindkét napon megtölti a Főnix Csarnokot.”

A kedden, lettországi bravúrgyőzelmével elődöntőbe jutott Szolnoki Olaj otthona, a Tiszaligeti csarnok nem felel meg a nemzetközi előírásoknak, ezért a magyar bajnok szerdán úgy döntött, hogy a debreceni Főnix Csarnokkal pályázza meg a rendezést.

A Final Fourra április 27-29-én kerül sor az egyik résztvevő otthonában, a Szolnok mellett a Besiktas, a Chalon és az orosz Ljuberci harcolta ki a részvételt. A magyarok elődöntős ellenfele az isztambuli együttes lesz.

Magyar részről férfi vonalon eddig csak a Budapesti Honvéd játszott elődöntőt nemzetközi sorozatban még 1958-ban, akkor a fővárosiak végül bronzéremmel zártak a BEK-ben. Magyarországon legutóbb 2004-ben került sor európai kosaras kupadöntőre, akkor Pécs adott otthont a női Euroliga négyes fináléjának. A házigazda együttes akkor bronzéremmel zárta a tornát.

Doboz címe: (ennek a helyére a címet beírni)

“Ez a siker azt mutatja, hogy remek csapat dolgozik a kosárlabdában, ezalatt a szolnoki klubot és a szövetséget egyaránt értem –cmondta Szalay Ferenc, a kosárszövetség elnöke. – Ehhez járul az egyesület tulajdonosi körének áldozatvállalása és a Bodrogváry Iván által képviselt magyar sportdiplomáciai erő, melyeknek közös eredménye a debreceni rendezés.

A FIBA Europe feltörekvő kosárnemzetek tekint bennünket, értékeli, amit letettünk az asztalra, és fontos tényező lehetett az is, hogy decemberben, a 2015-ös női Európa-bajnokság sikeres pályázatának prezentációja során részletesen bemutattuk Magyarországot a döntéshozóknak.”

“Bízunk benne, hogy sokan kijönnek megnézni bennünket a debreceni 6-7000 férőhelyes csarnokban, úgy tudom, Szolnokon már buszokat foglalnak le a szurkolók arra a hétvégére – fogalmazott Pór Péter vezetőedző– A hazai helyszínnel picit könnyebb dolgunk lesz a Besiktas ellen, de így sem mi leszünk a favoritok. Mindenesetre megpróbáljuk, talán kifogunk egy olyan napot, amikor legyőzhetjük a törököket.”

“Magyarország másodszor rendezhet nemzetközi kupadöntőt férfi vonalon, miután 1986-ban Budapest adott otthont a BEK-döntőnek – nyilatkozta Olafur Rafnsson, a FIBA Europe elnöke. – Biztos vagyok benne, hogy a mostani Final Four jól mutatja majd a magyar kosárlabda folyamatos fejlődését, és a vendégek remekül fognak szórakozni.”

“Sosem látott érdeklődés övezte a résztvevők részéről az Eurochallenge négyes döntőjének rendezését. A magyarok elhivatottságának és lelkesedésének, illetve Debrecen remek infrastruktúrájának ismeretében úgy érzem, ideális döntést hoztunk” – mondta Nar Zanolin, a FIBA Europe főtitkára.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik