Sport

Navracsics lázadásra buzdítja a drukkereket

A miniszterelnök-helyettes és a veszprémi polgármester magyarázatot kér az Európai Kézilabda Szövetség himnuszregulájával kapcsolatban.

Navracsics Tibor (Fidesz) és Porga Gyula (Fidesz-KDNP) elfogadhatatlannak tartja az EHF rendelkezését, miszerint nem lehet lejátszani, illetve elénekeleni klubrendezvények előtt a himnuszokat, a szabály miatt levélben kérnek magyarázatot az EHF-től.

Az európai szövetség a héten indított eljárást a spanyol Ademar Leónt vasárnap Bajnokok Ligája nyolcaddöntő-visszavágón fogadó MKB Veszprém ellen a magyar drukkerek által a meccsek előtt elénekelt a magyar himnuszért. A lehetséges büntetés több millió forint is lehet. Az ügyben a kontinentális szövetség illetékes bírósága jár el, a veszprémi klub már elküldte írásban a védekezését.

“A himnuszt bárkinek bárhol jogában áll elénekelni. Elfogadhatatlan, hogy meg akarják tiltani magyar állampolgároknak, hogy Magyarország területén elénekelhessék a himnuszt” –– mondta Navracsics Tibor.

Ez EHF szabályzata csak klubrendezvények előtt tiltja a himnuszok lejátszását, illetve eléneklését a feszes időrend betartása érdekében.

Porga Gyula polgármester butaságnak és ostobaságnak nevezte az EHF szabályát és azt is, hogy ezért szankció járhat, és bízik benne, hogy az EHF-nek írt levelükkel elérik, hogy a jövőben senkit se zavarjon majd a himnusz eléneklése a mérkőzések előtt.

Navracsics Tibor utalt rá, hogy a veszprémi szurkolók eddig is elénekelték a himnuszt, az ellenfelek ezt a helyi szokást tiszteletben tartották, és megítélése szerint a meccsek előtti felvezetés során ennek bele kell férnie az időbe.

“Ha a veszprémi szurkolók el akarják énekelni a himnuszt, tegyék meg! Amennyiben ezért büntetés jár, vállaljuk, és gyűjtést szervezünk az összeg befizetésére” –– tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

A klub, valamint a Veszprém Kézilabda Fan Club az EHF eljárás hatására viszont éppen ellenkezőleg, arra kérte a szurkolókat, hogy ne énekeljék el a magyar himnuszt a Bajnokok Ligája-mérkőzéseken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik