Sport

Gyulay Zsolt kajakozik, Kamuti Jenő repdes

Két új taggal bővült pénteken a minden idők legnagyobb magyar sportolóit tömörítő Halhatatlan Sportolók Klubja. Gyulay Zsolt és Kamuti Jenő is megtisztelőnek érzi az elismerést.

A megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő egyesület pár évvel ezelőtt úgy döntött, 21 főben maximálja tagjai számát.

A közelmúltban két tag, Albert Flórián, olimpiai bajnok, aranylabdás labdarúgó, valamint Polyák Imre, olimpiai bajnok birkózó is elhunyt, így megüresedett két hely az illusztris társaságban. A Kárpáti György elnökölte egyesület végül Gyulay Zsoltot és dr. Kamuti Jenőt iktatta be a klubba.

„Amikor Kárpáti György felhívott, akkor már tudtam, hogy korábban benne voltam abban a 8-10 nevet tartalmazó kalapban, akik közül az új tagok kikerültek. Büszkeséggel töltött el már maga a jelölés is, és ha már ott voltam, bíztam abban, hogy végül rám szavaznak a legendák” – mondta a Sport24-nek Gyulay Zsolt, kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a Hungaroring Zrt. jelenlegi elnök-vezérigazgatója.

Hová teszi ezt az elismerést a karrierje során gyűjtött egyéb visszajelzések között?

Előre, hiszen annál nagyobb elismerés nem létezik, mint amikor sportemberek adnak díjat. Ők tudják a leginkább megítélni objektíven az eredményeinket, az életpályánkat. Ezért számít különlegesnek a tagság, így 47 évesen.

Azt mondta, aktív tagja szeretne lenni a klubnak. Mit jelent ez?

Az egyesületnek nyilván vannak hosszú távú tervei, ezekben szeretnék közreműködni. Meg kell tanítanunk az ifjúságot a sport, a haza, az egészséges életmód szeretetére, át kell adni a tapasztalatainkat számukra.

Mivel telik ma Gyulay Zsolt egy napja?

Jobbára munkával. A szabadidőmet szeretem a családommal tölteni, és minden nap egy, másfél órát a vízen töltök, ha tehetem. Ez nem mindig jön össze, de törekszem rá – mondta a háromgyerekes édesapaként is bizonyító sportember, aki a Sport24-nek legalább két kajak-kenu olimpiai aranyérmet jósolt Londonra.

A Halhatatlanok Múzeumát alapítaná meg az egyesület
dr. Kárpáti György, az egyesület elnöke a Sport24 kérdésére elmondta, amikor a két új „halhatatlant” titkos szavazással megválasztották, szinte soha nem látott elégedettség töltötte el a társaságot, az elismerések méltó helyre kerültek.
„Először nyolc név került képbe, a januári közgyűlésünkön közülük választottuk ki Gyulay Zsoltot és Kamuti Jenőt titkos szavazással. Sajnos 21 évig nem igazán volt aktív ez az egyesület, aminek több oka van, például az, hogy többen is idősek, betegeskednek (Gyuri bácsiék kiszámolták, 70 és fél év az átlagéletkor a klubban – a szerk.).
Hiába a nagy sportkarrier, ez is benne van a pakliban. A két új taggal kicsit fiatalodtunk, és nagy terveink vannak. Múzeumot szeretnénk nyitni, már el is kezdtük az ereklyék gyűjtését, fantasztikus lesz a gyűjtemény. Úgy néz ki, hogy a Népstadion toronyépületében lehet a tárlat, a Sportmúzeummal együttműködésben, de elkülönítve. Hasonló múzeumok működnek külföldön is.
Van viszont olyan tervünk, ami egyedülálló a világon: azt tervezzük, hogy a színészek Halhatatlan Klubjával közösen járjuk majd az országot. Olyan lelkes és feltüzelt vagyok most, mint egy kamasz. Mindez az olimpia évében” – árulta el a Sport24-nek Kárpáti György.

„Nem akartam elhinni a hírt, amikor Kárpáti Gyuri felhívott, ő ugyanis gyakran viccelődik. Azóta repdesek, nagyon boldog vagyok, szíven üt a többiek bizalma, szeretete” – ezek már dr. Kamuti Jenő, kétszeres olimpiai ezüstérmes, ötszörös világbajnok tőrvívó, a Nemzetközi és a Magyar Fair Play Bizottság elnökének szavai.

Kinek mesélte el először, hogy halhatatlan lett?

A feleségemnek, majd a gyermekeimnek. A fiam viccesen azt mondta, most már örökké itt maradok velük. Az ember ilyenkor akaratlanul is elgondolkodik azon, mit hagy hátra magának, a családjának, a társadalomnak. A szüleimtől mindig azt tanultam, előre kell nézni, de olykor meg kell állni és mérleget vonni: mit értem el 20, 30, 50 éves koromig. Mindig ez a szemlélet vezetett: a győzni akarás, a valamivé válás. Egy világbajnokság megnyerése és egy ilyen elismerés között az a különbség, hogy előbbit magam vívtam ki, ezt pedig nem nyertem, hanem másoktól kaptam. Szívbe markoló különbség.

A mai fiatal generáció vajon tudja ezeket a fent említett elveket követni?

Az egész társadalom megváltozott, mindenhol a világon. Kötelességünk nevelni a gyerekeket. Úgy érzem, pont a széthúzás, a gazdasági válság idején látszik az meg, mi a fontos, mi az, amit pénzért nem lehet megvenni. A sport segíthet átvészelni ezeket az időket. Pelé azt mondta, amíg van ember a Földön, foci is lesz, ezt kiegészíteném: amíg ember van a Földön, játék lesz. A Fair Play Bizottság tagjaként volt szerencsém az Ifjúsági Olimpián részt venni: nagyszerű volt látni, hogy a mai fiatalok között is él az olimpizmus eszméje, fogékonyak a fair play, egymás tisztelete, a becsületes verseny iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik