Sport

Indul az asztalitenisz csapat-világbajnokság

Vasárnap kezdődik Dortmundban az asztalitenisz idei egyik legrangosabb eseménye, a felnőtt csapat-vb, amelyet 51. alkalommal rendeznek meg.

Németország legutóbb 2006-ban volt házigazdája ilyen jellegű világeseménynek, akkor Bréma városa látta vendégül a világ legjobb asztaliteniszezőit.

Női válogatottunk úgy érkezik a tornára, hogy a legutóbbi csapat-világbajnokságon 2010-ben Moszkvában a 7. helyen, a második legjobb európai együttesként zárt. A magyar csapat selejtező-csoportját elnézve egyáltalán nem ígérkezik egyszerű feladatnak a fő célkitűzésnek számító legjobb 12 közé kerülés, melyhez Tóth Krisztináéknak a csoportban az 1-3. hely valamelyikét kell megszerezniük.

Olyan ellenfelekkel kell felvenniük a versenyt, mint a vitathatatlanul legerősebbnek számító Kína, az Európa-bajnoki ezüstérmes Románia, akikkel szemben az Európai Nemzetek Ligájában legutóbb alulmaradtunk, vagy Fehéroroszország. A Pavlovich testvérpár fémjelezte alakulat egy hajszállal, de jobbnak bizonyult a mieinknél a tavalyi gdanski kontinensbajnokságon.

Ezeken az együtteseken kívül még az Egyesült Államok, illetve az ukrán válogatott ellen kell asztalhoz állnia Téglás Péter gárdájának, amely a 2010-es vb-hez hasonlóan, változatlan összeállításban utazik a megmérettetésre, tehát a válogatott tengelyét alkotó Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina hármas mellett, ismét Pergel Szandra várhatja izgatottan a torna rajtját.

Férfi válogatottunk az első osztályban való bennmaradás reményében utazott el a moszkvai VB-re két évvel ezelőtt. Mára már tudjuk, hogy igazi sikertörténetként záródott az orosz fővárosban rendezett esemény, hiszen Harczi Zsolt csapata a szenzációt jelentő 8. helyet szerezte meg; Dortmundba három versenyző utazik el az akkori együttesből, a 2010-ben élete első világbajnokságán brillírozó Kosiba Dániel – a koreai Oh Sang Eun elleni sikere a negyeddöntőben bizonyára még mindenki emlékezetében élénken él -, a Borussia Düsseldorban profiskodó Jakab János, illetve Pattantyús Ádám. Néhány esztendő elteltével újra ott lesz a magyar válogatottban Zwickl Dániel, aki legutóbb, világbajnokságon még 2008-ban Kínában képviselte a magyar színeket.

A férfiak a 24 csapatot tömörítő első divízióban – a versenyzők világranglista helyezése alapján – a 22. kiemelési helyet kapták így a C csoportba hatodikként lettek besorolva. A rivális csoportbeli válogatottak között van a legutóbbi vb-n bronzérmes Dél-Korea, a 2011-es Eb-bronzérmes Ausztria, a Mattenettel felálló Franciaország, a tajvani alakulat, illetve a Maze vezérelte dánok.

A selejtező csoportkört március 25-től március 28-ig rendezik majd, a 6 fős csoportokból az első három helyezett az 1-12. pozícióért játszik, míg a 4-6. helyezett együttesek a 13-24. hely valamelyikéért folytathatják.

A selejtező csoportkör menetrendje
Március 25.:
Nők: Magyarország – Ukrajna, 10 óra
Férfiak: Magyarország – Ausztria, 20 óra
Március 26.:
Nők: Magyarország – Románia, 16 óra
Férfiak: Magyarország – Tajvan, 19 óra
Március 27.:
Nők: Magyarország – Kína, 16 óra
Férfiak: Magyarország – Dánia, 19 óra
Március 28.:
Nők: Magyarország – Egyesült Államok, 10 óra
Férfiak: Magyarország – Franciaország, 13 óra
Nők: Magyarország – Fehéroroszország, 16 óra
Férfiak: Magyarország – Dél-Korea, 19 óra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik