Sport

Gyulay Zsolt és Kamuti Jenő is „halhatatlan” lett

A minden idők legnagyobb magyar sportolóit tömörítő Halhatatlan Magyar Sportolók Klubja két új taggal bővült. Gyulay Zsolt olimpiai bajnok kajakost és dr. Kamuti Jenő, ötszörös világbajnok vívót választották be az egyesületbe.

A megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő egyesület pár évvel ezelőtt úgy döntött, 21 főben maximalizálja tagjai számát.

A közelmúltban két tag, Albert Flórián, olimpiai bajnok, aranylabdás labdarúgó, valamint Polyák Imre, olimpiai bajnok birkózó is elhunyt, így megüresedett két hely az illusztris társaságban.

A dr. Kárpáti György elnök által irányított klub a Szöulban kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok és 32-szeres magyar bajnok kajakost, a Hungaroring Zrt. jelenlegi vezérigazgatóját, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökét, Gyulay Zsoltot, valamint dr. Kamuti Jenőt, kétszeres olimpai ezüstérmes, ötszörös világbajnok tőrvívót, a Magyar Vívó Szövetség korábbi, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság jelenlegi elnökét, a MOB korábbi alelnökét, civilben sebész főorvost tartotta érdemesnek az elismerésre.

Az egyesület pénteken, az egyik budai hotelben ünnepelte megalakulását, és itt iktatták be a két sportembert. Gyulay Zsoltot jóbarátja, Túri György úszó mesteredző, Kamuti Jenőt pedig egykori pályatársa, az olimpiai bajnok dr. Fenyvesi Csaba méltatta.

Az ünnepségen egyébként Gerevich Aladár Emlékgyűrűvel jutalmazták Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszót, gyermek szakorvost, valamint a több kajakos és kenus generációt felnevelő Fábián házaspárt. Fábián László jelenleg kórházban van, míg Fábiánné Rozsnyói Katalin Sevillában tart edzőtábort a londoni olimpiára készülő tanítványainak. Így a díjat lányuk, Fábián Mónika vette át.

A Halhatatlanok Múzeumát alapítana meg az egyesület
dr. Kárpáti György, az egyesület elnöke a Sport24 kérdésére elmondta, amikor a két új „halhatatlant” titkos szavazással megválasztották, szinte soha nem látott elégedettség töltötte el a társaságot, az elismerések méltó helyre kerültek.
„Először nyolc név került képbe, a januári közgyűlésünkön közülük választottuk ki Gyulay Zsoltot és Kamuti Jenőt titkos szavazással. Sajnos 21 évig nem igazán volt aktív ez az egyesület, aminek több oka van, például az, hogy többen is idősek, betegeskednek (Gyuri bácsiék kiszámolták, 70 és fél év az átlagéletkor a klubban – a szerk.). Hiába a nagy sportkarrier, ez is benne van a pakliban. A két új taggal kicsit fiatalodtunk, és nagy terveink vannak.
Múzeumot szeretnénk nyitni, már el is kezdtük az ereklyék gyűjtését, fantasztikus lesz a gyűjtemény. Úgy néz ki, hogy a Népstadion toronyépületében lehet a tárlat, a Sportmúzeummal együttműködésben, de elkülönítve. Hasonló múzeumok működnek külföldön is. Van viszont olyan tervünk, ami egyedülálló a világon: azt tervezzük, hogy a színészek Halhatatlan Klubjával közösen járjuk majd az országot. Olyan lelkes és feltüzelt vagyok most, mint egy kamasz. Mindez az olimpia évében” – mondta a Sport24-nek Kárpáti György.

Mind Gyulay Zsolt, mind Kamuti Jenő elmondta, aktív tag szeretne lenni az egyesületben, hiszen a sport fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni a mai generáció számára.

A Gyulay Zsolttal és Kamuti Jenővel készült interjúnkat szombat délelőtt olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik