Sport

Albacomp: Fehérvár kiáll a csapat mellett

Az Albacomp Fehérvár után Székesfehérvár polgármestere is megszólalt szerdai sajtótájékoztatóján a kosarasokat érintő szponzorprobléma megoldása ügyében.

A szolnoki kosárlabda csapat kedden a magyar férfi kosárlabda utóbbi ötven évének legnagyobb klubsikerét elérve az Euro Challenge legjobb négy csapata közé jutott. A szolnokihoz mérhető tradíciókkal rendelkező kosárlabda fellegvárban azonban aggódnak a szurkolók.

Ez persze egyáltalán nem véletlen, hiszen az Albacomp IT Zrt. bejelentett csődje miatt a kosárcsapat névadó szponzora tűnhet el a gárda mellől. Ezzel kapcsolatban a héten már a klub tájékoztatta a közvéleményt, most azonban a város képviseletében – amely az utóbbi években fő támogatója volt a csapatnak – Cser Palkovics András polgármester tolmácsolta a város friss, és aktuális álláspontját.

„Olyan kényszerhelyzetben vagyunk, amikor azt gondoltuk, hogy az önkormányzatnak is ismertetnie kell a saját véleményét a kialakult helyzettel kapcsolatban. Mindenki számára világossá vált az utóbbi időben, hogy az Albacomp Zrt. nem tudja támogatni a kosárlabda csapatot, így nem érte az önkormányzatot váratlanul. Köszönetünket kell kifejeznünk az Albacompnak, elsősorban pedig Minárovits Jánosnak, mert húsz éven át a magyar sportban szinte példátlan módon, egy száz százalékban magyar tulajdonú, itt, Székesfehérváron alapított és felfuttatott vállalkozás vezetőjeként támogatta a magyar élsport egyik kiemelkedő műhelyét. Nélküle, az Albacomp Rt. nélkül nem beszélhetnénk bajnoki címekről, kupagyőzelmekről, és ne feledjük, hetente több ezer fehérvári sportkedvelő szórakozását biztosította” – hangsúlyozta a város első embere.

A jelenlegi helyzetben azonban elkerülhetetlen, hogy az Albacomp cég helyét más vegye át, még akkor is, ha Székesfehérvár, akárcsak eddig, továbbra is ott áll a csapat mellett. Ebben a témában Cser-Palkovics András korábbi nyilatkozataiban, és ezúttal is számszerűen elmondta, hogy tavaly 96 millió forint közvetlen támogatást folyósított a város a csapatnak, idén pedig eddig a bajnoki idény zavartalan befejezését biztosító 48 millió forintot.

Emellett tavaly és idén is 40 millió forintnyi létesítménytámogatással is segítette, segíti a kosarasokat. Nem mellékes, hogy a Vodafone Sportcentrum a sportesemények mellett egyéb rendezvényekre bérbe adható – az ezekből származó jövedelmeket is a klubnál hagyta a város. Ezekre a bevételekre ezen túl is számíthat a fehérvári kosárcsapat, mert Székesfehérvár, a Bajnokok Városa továbbra is fontosnak és értékesnek tartja a sportban megjelenő városmarketinget, azt, hogy a bajnoki címekért, győzelmekért küzdő élcsapatok a városról alkotott pozitív képet építik és jelenítik meg. Az itt lakó embereknek pedig állandó szórakozást, programot és nagy közösségi élményt biztosítanak.

Cser-Palkovics András ugyanakkor hozzátette: most összefogásra van szükség, mert az Albacomp Zrt. távozásával a magas szintre került fehérvári kosárlabda egyik fő tartópillére dőlt ki. Ez azt jelenti, hogy a húsz éve folyamatosan bajnoki felsőházban szereplő, éremért küzdő csapat ezen a szinten csak akkor tartható fenn, ha sikerül újabb jelentős szponzort maga mellé állítania. A polgármester szerint akár egy nagy, akár több kisebb támogató is megoldást jelenthet, utóbbinak talán nagyobb realitása is van. A város segítségére a szponzorkeresésbe is számíthat a klub, fontos, hogy a Székesfehérvár egyik védjegyének számító csapat körül valódi városi összefogás alakuljon ki.

„Mindenképpen lesz kosárlabda Székesfehérváron, most azon kell dolgozni, hogy az eddigi magas igényekből ne kelljen lejjebb adnunk. A város által biztosított költségvetés a magyar mezőnyben elég lehet ahhoz, hogy ne kelljen félnünk a más városokban látott leépüléstől, de a nagy célok további forrást kívánnak. Az Albacomp csapatára mindig felelősségteljes gazdálkodás, a pályán pedig jó eredmények voltak jellemzőek, bízunk benne, hogy ezzel a renoméval találunk újabb sportot kedvelő, áldozni képes támogatót. A város gazdasági helyzete van annyira stabil, hogy bizakodjunk.” – tette hozzá Székesfehérvár polgármestere.

Ajánlott videó