Sport

Legyőzte a rákot napjaink egyik legjobb teniszezője

Alisa Klejbanova tíz hónapig küzdött a rák ellen, és kedden Miamiban visszatér a teniszpályára.

A tenisznőnél tavaly májusban észleltek Hodgkin-limfómát, amely napjaink legsikeresebben kezelhető hematológiai tumoros megbetegedése.

A 22 éves sportolónő Olaszországban esett át sikeresen a kemoterápiás kezeléseken. Alisa Klejbanova – akit 2011 májusában a világranglista első 20 helyezettje között volt – kedden a miami Key Biscayne-i WTA-tornán a svéd Johanna Larssonnal játszik majd.

„Nem akarok a teljesítményemen töprengni. Csak a pályán lenni és játszani szeretnék, hogy ismét önmagam lehessek. Innentől életem minden napját százszázalékos egészséggel szeretném leélni” – mondta Klejbanova.

Az orosz tehetség elmondása szerint megfázásszerű tüneteket és elnyomó fáradtságot érzett a rák diagnosztizálása előtt.
„Tudtam, hogy valami nincs rendben” – folytatta. „Valahányszor, ha megfázom, sikerül rajta túllépnem. Nos, ebben az esetben ez másképp történt. Rómában nagyon rosszul éreztem magam, és pályára se tudtam lépni. Ekkor átestem egy alapos orvosi vizsgálaton. Nem hittem volna, hogy ekkora a baj. Párizsba utaztunk a következő versenyre, de nem voltam játékképes. Egyrészt egy sokkhatás ért, másrészt örültem, hogy kiderült, mi a problémám.”

A kezelések alatt Klejbanova nem foglalkozott a tenisszel, csak a rák legyőzésére koncentrált.

„Tudtam, hogy nagyot kell majd küzdenem” – tette hozzá. „Követtem az orvosaim utasításait, és megtanultam hallgatni a szervezetemre. Ez utóbbi is sokat segített a gyógyulásban. Nem foglalkoztam az alakommal, a túlélés volt az legfontosabb. Hosszú út vezet a felépülésig. Az elején könnyűnek tűnik, aztán egyre nehezebb lesz, s onnantól nem számít, hogy mikorra épülsz fel, és hogy nézel ki.”

Klejbanova decemberig kapta a kemoterápiás kezeléseket. Azóta a miami megmérettetésre készül.

„Stresszes és ideges leszek a mérkőzések előtt, de már nem ez a legfontosabb az életemben. Csak jól érzem majd magam, és minden percét élvezni fogom a pályán töltött időszaknak. Biztos vagyok benne, hogy ez segít majd visszahozni arra a szintre, ahol egy éve abbahagytam” – fejezte be mondanivalóját a teniszklasszis.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik