Sport

Debütálhatnak az arab nők Londonban

Szaúd-Arábia történelme során először küldene női atlétát az olimpiára.

A szaúdiak mellett Brunei és Katar sem nevezett eddig hölgy versenyzőt az ötkarikás játékokra. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, azt szeretné, ha változna a helyzet az idei világversenyre.

A szervezet hétfőn bejelentette, hogy a múlt héten Lausanne-ban, az olimpiai székházban megtartott ülésen a Szaúdi Olimpiai Bizottság képviselői leadták az ország potenciális olimpiai indulóinak névsorát.

„Az összes nemzetközi szövetség döntése alapján vetjük majd fel a szaúdi nők olimpiai részvételi lehetőségét. A következő igazgatósági találkozót májusban, Québecben tartjuk. Az Olimpiai Bizottság bizakodik, hogy a szaúdi szövetség figyelembe véve a nemzetközi szabályokat, engedélyezi a nők nevezését a 2012-es londoni játékokra” – közölte az NOB.

A Human Rights Watch emberjogi szervezet a napokban kritizálta az NOB tevékenységét. Véleményük szerint elfogadhatatlan, hogy Szaúd-Arábia, Brunei és Katar nem hajlandó eleget tenni a szabályoknak, a NOB pedig semmit nem tesz ellene.

Katar 2020-ban rendez olimpiát, ahol először vehetnek majd részt az ország sportolónői. A NOB ennek ellenére két katari hölgynek szabadkártyát ajánlott fel az idei játékokra. Az úszó Nada Arkaji és a futó Noor al-Malki élhet a lehetőséggel.

Szaúd-Arábiában pedig nemcsak hogy nem sportolhatnak hivatalosan a nők, a mostani helyzet szerint még a stadionokba se léphetnek be az ázsiai országban…

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik