Sport

A rallys tehetség Fehérvárt is képviseli

Reményteljes ifjú rallyversenyző, Matók Ádám mutatkozott be a nagyközönségnek, aki ezen túl Székesfehérvár címerével az autóján indul a rallybajnokság futamain.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város, amely a Bajnokok Városa néven szerepel egy tavalyi kezdeményezés után újabb sportág mellé állt. Az autósport szerte az országban, és Fehérváron is hatalmas népszerűségnek örvend, ráadásul óriási tradíciókkal rendelkezik – gondoljunk csak a több éven át sikerrel megrendezett Fehérvár Rallykra. A város logója mintegy a támogatását bizonyítva megjelenik a Matók Ádám által vezetett Honda Civic Type R gépkocsin. A mindössze 22 esztendős rallys tehetség egy rutinos navigátorral, a 2005-ben Hideg Krisztiánnal az „Év Legjobb hazai és nemzetközi versenyző párosa címet” elnyerő Szabó K. Tián-al indul az idei hazai, illetve nemzetközi megmérettetéseken a Tobak Team Hungary színeiben.

A város nevében Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok kiemelte:  “A Bajnokok Városa nemcsak a csapatsportok városa, itt az ideje, hogy a technikai sport is megjelenjen a palettán, és megfelelő hangsúlyt kapjon.” Mondta ezt annak tudatában, hogy saját maga is tapasztalta a versenyző kvalitásait, mivel legutóbb egy simontornyai versenyen beült egy körre a pilóta mellé, s saját bevallása szerint már várta, hogy célba érjenek…”Örültünk annak, hogy Matók Ádámék megkerestek bennünket, és együttműködésünket kérték. Ezt bizonyítja, hogy a teljes közgyűlés támogatta őket. Bízunk abban, hogy ismét pezsgést hoz a város életébe a Matók-Szabó páros, hiszen a Fehérvár Rallyk annak idején a kiemelt városi programok közé tartoztak.”

A szakértők úgy vélekednek Matók Ádámról, hogy már most tud olyat, amelyet az „öreg rókák”, és ezzel arra hivatott, hogy kiemelkedő eredményeket érhet el. „A legnagyobb részben édesapám érdeme, hogy idáig eljutottam, de ugyanígy meg kell említenem Tobak Zoltánt, aki a mai napig terelget a pályán, és átadja tudását. Mellette még Vinoczai Attila fehérvári autóversenyző segített abban, hogy eljussak erre a szintre. A városban nem volt mély gyökere az autóversenyzésnek, éppen ezért én szeretném meghonosítani, és azért küzdünk, hogy legyen a városnak egy bajnoka. Ez én szeretnék lenni.” – hangsúlyozta.

Szabó K. Tián elmondta, hogy sokáig gondolkodott azon, hogy eleget tegyen Tobak Zoltán kérésének. „Tobak Zoltán közel egy évig kapacitált, hogy van Fehérváron egy tehetséges pilóta, próbáljam ki, üljek be mellé. Végül belementem, és alig tettünk meg pár száz métert, azonnal eldöntöttem, hogy igent mondok. Mert száz pilótából egy képes arra ösztönösen, amit Ádám tud a volán mögött. Mély alázat kell, ehhez a sporthoz, hatalmas tisztelet az autó iránt, ez mindkettőnkben benne van. Az autóval együtt hárman vagyunk, s tudom, hogy nagyon gyorsak leszünk. A tapasztalatommal segítem majd abban, hogy Ádám vitathatatlan bajnoka legyen Székesfehérvárnak nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi porondon is.” – tette hozzá.

A profi csapathoz megfelelő menedzsment is szükséges, így egyáltalán nem véletlen, hogy a feltörekvő párost is egy igazán komoly menedzsment segíti, a Megaphone TPM ügynökség. Pálfai Károly elmondta, hogy immár két és fél éve Erdei „Madár” Zsolt ökölvívót is ők képviselik. A profi háttér valóban adott Matók Ádám számára, aki fiatalságával, érettségével, alázatával, valamint versenyzői képességeivel a sportág arcaként is eladható, nagy jövő előtt álló sportembernek tekintik.

Mindenképpen meg kell említeni a „Teljes gázzal a zöldért” programjukat, amely bár egy autóversenyzőtől kissé szokatlanul hangzik, de ezzel az akcióval több dolgot is szeretnéne felvállalni matók Ádám. Ide tartozna a faültetés, a parkosítás, és az energia-újrahasznosítás is. “Senki nem fog már szekérre szállni a környezetvédelem jegyében, de bárki tehet a maga szintjén, hogy kompenzálja a környezetszennyezést.” – jelezte a pilóta, aki ezzel egykori erdőmérnök nagyapja példáját akarja követni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik