Sport

Lemaradhat Londonról háromszoros Európa-bajnokunk

Elbukhatja az olimpiai indulást a párbajtőröző Boczkó Gábor, aki a selejtezős időszak utolsó versenyén nagyot betlizett.

Az egyéniben világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok, Pekingben olimpiai negyedik Boczkó Gábornak a párizsi viadalon legalább a harmadik helyen kellett volna végeznie, hogy legyen esélye közvetlen riválisai megelőzésére.

Az utóbbi időszakban elért gyengébb eredményei miatt azonban kiszorult a világranglista élcsoportjából, így selejtezőre kényszerült, melynek utolsó asszójában vereséget szenvedett, így nem jutott fel a 64-es főtáblára.

A férfi párbajtőrözőknek nem lesz csapatversenyük Londonban, így csak egyéniben lehetett-lehet kiharcolni a részvételt. A magyarok közül erre jó esélye van Imre Gézának, aki Rédli Andrással, Szényi Péterrel és Hanczvikkel Márkkal együtt ott van a párizsi verseny főtábláján, melynek küzdelmei szombat délután zajlanak.

Udvarhelyi Gábor keretedző a verseny előtt azt nyilatkozta, hogy Imre Géza helye már egy közepes eredménnyel is biztossá válik a londoni indulók között. Amennyiben ez így lesz, Boczkó az áprilisi, európai selejtezőn sem javíthat, mivel azon csak olyan országok egy-egy vívója indulhat, amely nemzeteknek addig még nem sikerült a kvótaszerzés.

“Én úgy számolom, hogy Gézának már megvan a kvótája, nekem pedig nincs – mondta Boczkó Gábor, akit sorozatos sérülések súlytottak az elmúlt hetekben. – Amikor Dohába utaztunk, a repülőn a WC-ben elájultam, bevertem a fejem, hogy agyrázkódást szenvedtem. Ezzel együtt két győzelmet arattam a táblán, a harmadik viszont – teljesen kimerülten – nem jött össze, pedig az fontos lett volna, hogy újra kvótát érő helyre kerüljek”.

Boczkó a hazautazás után a tatai edzőtáborban húzódást érzett a lábában, végül a tallinni Világkupa-versenyen izomszakadással, fájdalomcsillapítókkal vívott. Ezután következett egy arcüreggyulladás, közvetlenül a sorsdöntő párizsi viadal előtt napokig nem tudott edzeni. A póruljárt magyar vívó most azért szurkol, hogy Imre Gézának összejöjjön a kvalifikáció.

“Az olimpia után hosszabb pihenő következik, aztán felkészülök a jövő évi, budapesti vb-re, a továbbiakat pedig majd meglátjuk” – mondta Boczkó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik