Sport

Hollywoodi buli

Csütörtökön megbolydult méhkasra hasonlított az NBA, ugyanis az esti órákban lezárult a cserehatáridő. Nézzük a nagyobb transzfereket.

Magyar idő szerint csütörtökön este nyolc órakor zárult az átigazolási piac a tengerentúli prof kosárlabda-bajnokságban. Az úgynevezett major sportoknak megvan az a maga szépsége, hogy fizetési sapka szövevényes rendszere miatt meg van kötve az általános igazgatók (general manager, röviden GM) keze, az NBA-ben például egy-egy kosaras megszerzéséért játékost/játékosokat, draftcetlit, vagy pénzbeli juttatást kell adniuk, így a szezon vége felé közeledvén akár az erőviszonyok is átíródhatnak.

A legnagyobb kérdés kétség kívül az volt, hogy az Orlando Magoc vajon elboltolja-e All Star-centerét, a liga jelenlegi magasállományából erősen (felfelé) kilógó Dwight Howardot. A Superman becenévre hallgató játékos még a szezon előtt jelentette ki, hogy ütőképes csapatot szeretne maga mellé, ha nem kapja meg, nyáron nem hívja le játékosopcióját a csapatnál, azaz ingyen kilép a szerződéséből és a semmiért otthagyja Disneylandet. Ez nagy fejfájást okozott Otis Smith általános igazgatónak, aki több trükköt is bevetve próbált meg kicsikarni jobbnál-jobb ajánlatot a kérőkből, míg Howard gyakorlatilag napról-napra változtatta a véleményét: hol a maradását szögezte le, hol kijelentette, hogy elmegy.

Csütörtökön végül pont került a saga végére, Howard aláírt a következő szezonra Floridában, az Orlando ezzel ráadásul időt nyert, hogy a nyáron, esetleg a következő szezon közben erős brigádot varázsoljon az olykor nagyra nőtt gyerekként viselkedő, ám kétségkívül remek adottságokkal megáldott centere köré.

Kérdésessé vált Deron Williams maradása (Fotó: AFP)

Howard maradása két franchise életét is befolyásolta: a New Jerseyét és a Dallasét. A Nets tűnt ugyanis Dwight legkitartóbb kérőének, márpedig maradásával gondba kerültek, ugyanis kérdéses a liga egyik legjobb irányítójának, Deron Williamsnek a maradása. A következő szezontól Brooklynban játszó klub így kétségbeesésében meg is szerezte a több sebből vérző Portlandtől Gerald Wallace-t, azonban kérdéses, hogy a hínárhajú kosaras meggyőzi-e Williamst, hogy maradjon a nyáron. És itt jön képbe a Mavericks, Williams ugyanis dallasi gyerek, Mark Cuban pedig minden idegszálával azon van, hogy a címvédőhöz édesgesse az irányítót – és erre minden esélye meg is van.

Na de ruccanjunk át Los Angelesbe, a hollywoodiak ugyanis szépen kitettek magukért, egyik ámulatból a másikba eshettünk csütörtökön. A Lakers például előbb bejelentette, hogy megszerezte a Clevelandtől Ramon Sessionst, Mitch Kupchak pedig nagyot húzott azzal, hogy az üzletben kitakarította Jason Kapono és Luke Walton szerződését is – ráadásul a transzfer részeként jött Christian Eyenga is kiscsatár posztra. A bomba azonban csak később robbant, ugyanis távozott a franchise utóbbi éveinek egyik emblematikus alakja, a gárdával öt bajnoki gyűrűt nyerő Derek Fisher, tőle ráadásul spórolás gyanánt vált meg a Lakers – az ”öreg halász” Houstonban landolt.

Mikor még csak ízlelgethettük, hogy a Lakers ebben a szezonban mindenképpen erősebb lesz, mint volt, robbantott a városi rivális Clippers, amely mondhatni egy marék szotyiért megszerezte a fővárosból Nick Youngot. A jókezű dobóhátvédért ráadásul még csak nem is kellett nagy vezéráldozatot hozni, legalábbis az idén mindössze két pontot átlagoló, meccsenként bő hét percet kapó Brian Cook semmiképpen sem számít annak. Az üzlet egyébként háromcsapatos volt, a Washington Wizards még elpostázta a nem éppen nagy eszéről elhíresült JaVale McGee-t Denverbe és megkapta a pengés brazil centert, Nenét cserébe.

Egy kis ízelítő McGee “produkciójából”:

Még két említésre méltó üzlet történt: a Milwaukee megvált a balhés Stephen Jacksontól és a sérülékeny Andrew Boguttól, cserébe megkapta a Golden State Warriorstól a pontgyáros Monta Ellist, a tehetséges Ekpe Udoh-t és Kwame Brown lejáró kontraktusát. A GSW azóta már tovább is postázta Jacksont San Antonióba, a Spurs Richard Jeffersontól szabadult meg.

A jól kezdő, ám azóta hihetetlen mélységekbe zuhanó Portlandnél is robbantottak: Wallace távozásáról már írtunk ugye (Mehmet Okur, Shawne Williams és egy idei, elsőkörös draftcetli volt az ellenérték), de felmondtak a mindig sérült Greg Odennek, elküldték a veterán Marcus Cambyt (Houstonba, Jonny Flynnért és Hasheem Thabeetért, na meg egy másodikkörös draftcetliért) és menesztették a vezetőedzőt, Nate McMillant is.

Ha ki kellene hirdetnünk ennek az őrült hajrának a győztesét, akkor mi magunk a Clippers mellett tennénk le a voksunkat. Amikor még Neil Olsheyt, a korábbi sorozatszínészt nevezték ki a gárda általános igazgatójává 2010 márciusában többen csak a markukba nevettek. A 47 esztendős szakember azóta rácáfolt a kételkedőkre, jó másfél év alatt ugyanis bajnoki címre esélyes csapatot varázsolt a Los Angeles Clippersből.

Csütörtök estétől kezdve már a kosárlabdáé a főszerep, lement a szezon kétharmada, a rájátszásba jutásért pedig még óriási csata dúl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik