Sport

London 2012: mindenütt nő

Újabb nagy lépés a nők olimpiai térhódításában: az idei lesz az első olyan ötkarikás találkozó, ahol minden sportágban avatnak női bajnokot is.

Amint arra az olympic.org emlékeztet: hölgyek először az első londoni játékok alkalmával, 1908-ban vehettek részt az olimpián. Ekkor azonban még mindössze 1,8 százalék volt az arányuk az összes versenyzőhöz képest. (Az ókori olimpiákhoz képest viszont kétségtelenül óriási előrelépésnek tekinthető, amikor is a nők nézőként sem nyertek bebocsátást.)

1908 után fokozatosan nőtt a hölgyek aránya, ez a növekedés viszont meglehetősen lassúnak mondható, amit az is jól szemléltet, hogy az 1948-as, második londoni olimpián is csak 9,5 százalékra emelkedett. A növekedés nem állt meg: 2008-ban, Pekingben már a részt vevő sportolók 42 százalékát tették ki a női versenyzők.

Az idei londoni ötkarikás találkozó újabb mérföldkövet jelent: a női boksz olimpiai programba vételével ez lesz az első olimpia, ahol az összes sportágban rendeznek versenyeket a hölgyeknek is.

A portál nemcsak arról számol be azonban, hogy milyen eredményeket ért el a témában az olimpiai mozgalom; arra vonatkozóan is iránymutatást ad, hová kellene eljutnia. Ezzel kapcsolatban kiemeli a női jelenlét növelésének szükségességét az olimpiai vezető testületekben, valamint azt a célt tűzi ki, hogy minden nemzeti olimpiai bizottság küldjön sportolót a játékokra. (1996-ban 26 olyan ország volt, amely csak férfiversenyzőket indított, 2008-ra ez a szám háromra csökkent.)

A három, Pekingben női sportolót nem indító ország (Katar, Szaúd-Arábia, Brunei) közül Katar küld hölgyversenyzőt Londonba, Szaúd-Arábia viszont biztosan nem, ott ugyanis nemzeti törvények tiltják, hogy sportolónőt nevezzenek az olimpiára.

A már kvótát szerzett magyar női sportolók
Póta Georgina, Tóth Krisztina (asztalitenisz), Sastin Marianna (birkózás), Kovács Sarolta, Tóth Adrienn (öttusa), Csonka Zsófia (sportlövészet), Böczögő Dorina (torna), Detre Diána (vitorlázás), Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsa, Kapás Boglárka, Mutina Ágnes, Risztov Éva, Verrasztó Evelyn (A-szintes úszók), Erdélyi Zsófia, Kálovics Anikó, Rakonczai Bea (A-szintes atléták), valamint 6 női kvóta a kajakosoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik