Sport

Hat magyarral rajtol a Világkupa-sorozat, Kasza sérült

A héten kezdődik az öttusázók öt versenyből álló Világkupa-sorozata, az első versenyen hat magyar vesz részt.

Eredetileg úgy volt, hogy heten utaznak az észak-karolinai Charlotte-ba, de a már olimpiai kvótával rendelkező Kasza Róbert nem tarthat a többiekkel, mert sérült.

“Egy ideje folyamatosan voltak kisebb-nagyobb fájdalmai a jobb térdében, ennek dacára azért tudott futni vele – mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. – Szépen megcsinálta a budapesti fedettpályás versenyt, most viszont már nem tud futni. Kapott injekciókat, de ez nem volt elég, holnap dől el, milyen kezelésre lesz szükség, valószínű, hogy elvégeznek majd valamilyen beavatkozást a térdén. Lehet, hogy csak kimossák, lehet hogy komolyabb műtétre vár rá.”

A kapitány azt szeretné, ha azok, akik még nem rendelkeznek kvótával, az USA-ban jó helyezésekkel gyűjtögetnék pontjaikat, már csak azért is, mert vannak olyan, a kvalifikációs időszak előtt elért eredmények, melyek a végelszámolásnál kiesnek majd.

A magyar színeket Marosi Ádám, Demeter Bence, Tibolya Péter, illetve Kovács Sarolta, Tóth Adrienn és Gyenesei Leila képviseli.

Charlotte-ban – amely új helyszín a Vk-sorozatban – a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) hétfői hírlevele szerint nagyjából 170 öttusázó indul. Az érdeklődés érthető, mivel a kijelölt versenyek mellett a kvalifikációs időszak végén, a június 1-jével lezárt a világranglistáról is lehet olimpiai részvételi jogot szerezni, márpedig egy Vk-siker sokat érhet az összesítéskor.

A program csütörtökön a női selejtezővel kezdődik, majd pénteken a férfiak hasonló versengését rendezik meg, a hétvégén pedig a két döntőre kerül sor.

Az első Vk-állomásról a mezőny nagy része Rio de Janeiróba utazik, pár nappal később ugyanis már a második verseny zajlik majd. Brazíliában négy magyar szerepel, a charlotte-i küldöttségből Marosi és Kovács hazatér.

A bőség reménybeli zavara
Kasza mellett Marosinak, a hölgyeknél pedig Kovácsnak és Tóthnak van már kvótája, de a hazai szövetségben azt szorgalmazzák, hogy további versenyzők is kvalifikáljanak.
A cél az, hogy a majdani nevezéskor a korábbi eredmények, illetve az aktuális forma alapján lehessen választani, illetve sérülés esetén legyen lehetőség pótlásra. Egy országból nemenként legfeljebb két öttusázó indulhat Londonban.

 

Ajánlott videó