Sport

Hajrá, lányok!

Második alkalommal rendezték meg a cheerleaderek országos bajnokságát. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban a hajrázás.


További képekért kattintson a fotóra
Fotó: Berecz Valter

Az elmúlt hétvégén már harmadjára rendezték meg a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK), melynek már másodjára volt az egyik betétprogramja a cheerleaderek versenye. A második országos bajnokságot a rendező ELTE csapata nyerte meg.

A hajrázás, szurkolás megalakulására kétféle verzió is létezik: az egyik szerint, amikor a 18. század végén Napóleon bevonult Párizsba, a lova előtt kiöltözött lányok labdákat dobáltak, pálcákat pörgettek és virágszirmokat szórtak mindenfelé. A másik, jobban elfogadott elmélet szerint az 1870-es években az amerikai Princeton Egyetemen alakult meg először egy úgynevezett Pep Club (buzdítóklub), melynek az első időkben kizárólag férfiak lehettek a tagjai.

Mára ez már megváltozott, az amerikai sportok kedvelői például már megszokhatták, hogy egy-egy játékmegszakításánál csinos lányok lepik el a pályát és olykor igen akrobatikus megoldásokkal szórakoztatják a nagyérdeműt. Hazánkban a sporttá váló szurkolás ugyan még gyerekcipőben jár, de mindenképpen jó jel, hogy a második országos bajnokságra hat csapat is jelentkezett.


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Berecz Valter

„Korábban táncos voltam, majd négy évig voltam kint az Amerikai Egyesült Államokban, itt ismerkedtem meg a cheerleaderkedéssel” – avat be minket Kovácsik Rita, ezen versenyszám főszervezője, az ELTE csapatának edzője. „Nagyon megtetszett, így jobban beleástam magam, az American Sport Education képzés keretein belül pedig edzői képesítést is szereztem. Több csapatom is van, a koreográfiákat pedig én magam találom ki. Az amerikai sportoknál inkább a tánc dominál, nekem jobban tetszik az egyetemi vonal, ahol az akrobatika jobban előtérbe kerül és mivel ez hazánkban egy új sportág, így szeretném, ha ebbe az irányba fejlődne tovább” – így Kovácsik, aki szerint nagyon jót tenne a honi cheerlederkedésnek, ha az érintettek leülnének egymással egyeztetni és így kialakulna egy egységes szabályrendszer.

Az együttesek múlt szombaton mérkőztek meg egymással, a KEK futsalbajnokságának döntője előtt lepték el a lányok az ELTE-BEAC Bogdánfy úti sporttelepének tornatermét. Mivel a futsalosokat és a röplabdázókat is érdekelte a cheerleaderek versenye, így igen sok néző gyűlt össze a pálya mellett. Az első két előadást a jövő nagy reménységei mutatták be, a kicsik minden egyes figuráját hatalmas üdvrivalgás fogadta.

Cheerleader versenyen jártunk:

A két utánpótláscsapat bemutatója után aztán kezdetét vette a „vérre menő” küzdelem, így amit korábban a bemelegítés során apránként láthattunk, az most zenére egy nagy egésszé vált a szemünk láttára. Volt itt talajgyakorlat, hajmeresztő emelés és számos ötletes megoldás (például a Budapest Wolves amerikai focicsapat három játékosa tetőtől talpig beöltözve cipelte be vállán a lányokat), azaz nem volt egyszerű dolga a korábbi tornász Csisztu Zsuzsa fémjelezte zsűrinek. Az aranyérem végül az ELTE-s lányok (és az egy szem fiú) nyakába került, a második a Bad Girls, a harmadik pedig a Pink Panthers csapata lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik