Sport

Hat dzsúdósunk már biztosan lesz az olimpián

Hat magyar judós biztos, hogy lesz Londonban, elérhető a hetedik kvóta is, a nyolcadik megszerzése viszont a csodakategóriába tartozna.

Bár a dzsúdósoknál a kvalifikációs időszak utolsó állomása, a cseljabinszki Európa-bajnokság még hátravan, a judoinfo.hu szakportál megvizsgálta, a legfrissebb olimpiai rangsor szerint hány magyar dzsúdós lehet ott Londonban.

Világranglista-helyezése alapján biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető Ungvári Miklós (66 kg), Bor Barna (+100 kg), Csernoviczki Éva (48 kg), Karakas Hedvig (57 kg), Mészáros Anett (70 kg) és Joó Abigél (78 kg) is, hiszen ők már akkor sem tudnak lecsúszni az olimpiai részvételt érő ranglistahelyekről, ha az Eb-n nem szereznek pontot. Közülük Bor Barnának, Csernoviczkinak, Mészárosnak és Joó Abigélnek arra is komoly esélye van, hogy a rangsor első nyolc helyezettje között legyen a végső elszámoláskor, és ily módon kiemeltként léphessen az olimpiai tatamira.

A biztos befutókon kívül Csoknyai László (81 kg) kilátásai a legjobbak a londoni kvótaszerzésre, aki jelenleg kétpontnyira van a kvalifikációt érő helyezéstől. További három dzsúdósunknak már csak matematikai esélye maradt az olimpiára, hiszen Európa-bajnoki címmel (illetve Farkas Bálint éremmel) szerezhetnének olimpiai indulási jogot.

Fentiek szerint tehát várhatóan hét magyar dzsúdósért szoríthatunk Londonban, ami azt jelentené, hogy a július 28-án kezdődő olimpiai dzsúdótorna hetének minden napjára jutna magyar érdekeltség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik