Sport

Dráma, nyugati öröm és történelem az NBA-ben

Az észak-amerikai prof kosárlabdaliga gálaműsorán nyugat legjobbjai 152-149-re verték keletet.

Ezen a hétvégén az amerikai kosárlabdarajongók tekintete Orlandóra ( a történelem során másodjára) szegeződött, a floridai városban rendezték ugyanis az idényfelezőnek szánt All Star-gálát.

A háromnapos esemény csúcsa megannyi betétműsort követően a főmérkőzés volt, ahol kelet és nyugat legjobb ötösei csaptak össze, a kezdőket a szurkolók szavazatai alapján állították össze. Talán nem meglepő, hogy a legtöbb voksot Dwight Howard, a hazai Magic centere kapta.

Szédületesen indult a találkozó, az ember csak kapkodta a fejét, annyi szép jelenet zajlott le. Az első percekben főleg LeBron James és Kobe Bryant szolgáltatta a showt, a Lakers veteránja ráaádásul egy nagy rekordra is tört: ötödször szerette volna elhódítani a mérkőzés legértékesebb játékosának járó MVP-elismerést, ez korábban senkinek sem jött össze.

A pontgazdag találkozón Nyugat már tetemes előnyben is volt, azonban Kelet egy nagy hajrával feljött mínusz 21-ről. A végén aztán James adott el fontos pillanatban egy labdát, az egyenlítés így elmaradt „hazai” oldalról, 152-149-re a piros mezben játszó nyugatiak nyertek.

Az MVP-címet végül Kevin Durant, az Oklahoma City Thunder szupersztárja érdemelte ki, aki 36 pontot hét lepattanót és három-három labdalopást és asszisztot szorgoskodott össze. Bryant így „csak” egy rekordot döntött meg: most már az ő neve mellett van az All Star-gálák történetének legtöbb dobott egysége, a hétfő hajnali 27-el együtt már összesen 271-nél jár, a legendás Michal Jordant előzte be ezzel.

Ezzel a zsákolással lett rekorder Bryant:

A túloldalon LeBron is 36 pontig jutott, miamis csapattársa, Dwyane Wade pedig tripla-duplával (24 pont, 10-10 assziszt és lepattanó) zárt.

Magyar idő szerint szombaton hajnalban az első- és másodéves tehetségek összecsapása indította a hétvégét, Charles Barkley és Shaquille O’Neal verbuvált csapatot, előbbi klasszis fiai diadalmaskodtak. A 2011-es nyár 1/1-es draftoltja, a Cleveland Cavalierst erősítő Kyrie Irving volt a meccs hőse, 36 ponttal és kilenc gólpasszal érdemelte ki az MVP-címet.

A zsákolóverseny is igen látványosra sikerült, a végső győzelmet pedig Jeremy Evans, a Utah Jazz kiscsatára kaparintotta meg, az ő három zsákolása kapta a legtöbb pontot a nézőktől. Evans előbb egy motor felett átugorva juttatta a labdát a gyűrűbe, majd egyszerre idézte fel két egykori nagyság, Jordan és Karl Malone jellemző zsákoló mozdulatát. De bemutatott még egy trükkös, kétlabdás húzást is.

A zsákolóverseny összefoglalója:

A triplavetők versenyét a Minnesota Timberwolves egyik legjobbja, Kevin Love hódította el szétlövésben lenyomva a beugró Kevin Durantet. Az ügyességi versenyt Tony Parker, a San Antonio Spurs irányítója nyerte meg. Az egy aktív NBA-játékosból, egy visszavonult legendából és egy női kosárlabdázóból verbuvált csapatok versenyét, a Shooting Stars Competition-t a New York húzta be.

Az érintettek most pár nap pihenőt kapnak, majd mindenki visszatér az őrült hétköznapokhoz. Nem akármilyen időszak előtt állunk, ugyanis amellett, hogy megkezdődik a hajsza a rájátszásba kerülésért, az átigazolási szezon hajrájába is értünk. Március 15-ig lehet még üzleteket nyélbe ütni, az öltözőfolyosói pletykák szerint pedig az is könnyen előfordulhat, hogy liga jelenlegi legjobb centereként számon tartott Howardot most láthattuk utoljára orlandói játékosként. Lesznek még izgalmak bőven.

Eredmény – NBA All Star-mérkőzés
Kelet – Nyugat 149-152 (28-39, 41-49, 43-36, 37-28)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik