Sport

Lemondott Kulcsár Győző, a párbajtőrözők kapitánya

Nem jelölték MOB-tagnak, így a szerdai nappal lemondott a párbajtőrözők szövetségi kapitányi tisztségéről Kulcsár Győző.

A négyszeres olimpiai bajnok szakvezető, a Nemzet Sportolója a hétvégi Westend női párbajtőr Grand Prix felvezető sajtótájékoztatóján olvasta fel a sportági szövetség (MVSZ) elnökének, Erős Jánosnak címzett levelét, melyben indokként azt jelölte meg, hogy az MVSZ nem jelölte őt MOB-tagnak, ezt pedig méltánytalannak tartja.

Füleky András, a szövetség ügyvezető igazgatója – akit érzékelhetően meglepett a bejelentés – arról számolt be, hogy az elnökség pénteken döntött a jelöltekről. A vezetőség úgy határozott, hogy a korábban a szövetség által delegált három tagtól, Kovács Tamástól, Kulcsár Krisztiántól és Füleky Andrástól nem vonja meg a bizalmat, további két helyre pedig – melyre a MOB alapszabály-módosítása alapján nyílik lehetőség – három “jelentkezőből” titkos szavazással Gémesi Györgyöt és Nagy Tímeát jelölte. A harmadik Kulcsár Győző volt.

Kulcsár Győző eddig a Nemzet Sportolóinak delegáltjaként volt MOB-tag, így ezután is lehetne, ha jelölnék, de amint azt leszögezte, hiába gondolnak rá máshonnan, nem fogja elfogadni a felkérést. “Úgy érzem, nekem ez a jelölés a vívósportban jár, de lehet, hogy rosszul gondolom” – reagált Füleky Andrásnak arra felvetésére, hogy más úton is lehet a MOB tagja.

A négyszeres olimpiai bajnok a levél felolvasása után közölte, hogy nem válaszol kérdésekre, nem kommentálja a bejelentését, és csak az ügyvezető igazgató szavaira reagált, egyben megerősítve, hogy a lemondása mától érvényes.


Kamuti Jenő
, a szövetség szakmai alelnöke a hátteret némileg megvilágítva megosztotta a jelenlévőkkel, hogy csak az lehet tisztségviselő az új MOB-ban, akit egy adott sportági szövetség jelöl. A sporttörvény módosítása nyomán idéntől az eddigi öt helyett egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) veszi át az irányító szerepet, állami feladatokat ellátó civil szervezetként. Ennek következtében átalakul a MOB vezetése és felépítése. A MOB közgyűlése vasárnap lesz.

Kulcsár Győző 2006-tól volt a párbajtőrözők szövetségi kapitánya.

Női párbajtőr GP – ismét hatalmas mezőny Budapesten

Továbbra is népszerű a Westend női párbajtőr Grand Prix, legalábbis ezt jelzi, hogy a hétvégi budapesti versenyre 184 vívó nevezett.

Az érdeklődés ezúttal már csak azért is érthető, mert a márciusban záruló olimpiai kvalifikációs sorozat egyik kiemelt állomásáról van szó, melyen értékes pontokat lehet gyűjteni egyéniben.

A magyar színeket 14 párbajtőröző képviseli, közülük Szász Emese kiemeltként csak vasárnap kapcsolódik be a szombaton kezdődő küzdelmekbe. Kulcsár Győző – aki utóbb, de még a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy lemond a szövetségi kapitányi posztról – az esélyeket illetően elsősorban az ő helyzetéről beszélt. Arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy Szász “különböző okok miatt” tavaly az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon sem szerepelt jól – utóbbin sérült volt -, márpedig az azokon szerzett pontok mindenképpen beleszámítanak az összesítésbe, így most nem áll jól.

Hozzátette, hogy ha a válogatottnak nem sikerülne kiharcolnia az olimpiai részvétel jogát, akkor erre egyéniben még mindig Szásznak van a legkomolyabb esélye. Ehhez a március végi módosított ranglistán – melyről kiveszik a kvalifikált országok összes képviselőjét – az első kettő európai között kell lennie, vagy utolsó lehetőségként az áprilisi zónaversenyen kellene az első vagy a második helyen végeznie.

Kulcsár szerint a válogatott reményei sem szálltak el még teljesen, ehhez azonban a hátralevő két csapatversenyen – a barcelonain és a St. Maur-in, Franciaországban – jó eredmény kell.

A három éve elhunyt első magyar párbajtőr világbajnok, korábbi sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére sorra kerülő GP első napján 9 órától a selejtezőt bonyolítják le, majd vasárnap 9 órától a 64-es tábla küzdelmei zajlanak, a négyes döntő pedig 15 órakor kezdődik a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik