Sport

Több százan búcsúztatták el a magyar legendát

Futó Csaba
Futó Csaba

újságíró. 2012. 02. 15. 14:31

A Puskás Ferenc Stadionban több száz barát, családtag, rajongó és sportoló, köztük Schmitt Pál köztársasági elnök vett búcsút Rózsavölgyi Istvántól.

A stadion pályáján, a tribün előtt felállított emelvényen az ötkarikás lobogón helyezték el a január 27-én elhunyt, 82 évet élt legendás atléta hamvait, alatta három őt ábrázoló fotó, illetve a római olimpián, az 1500 méteres döntőben viselt trikója volt látható.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) és a Budapesti Honvéd által rendezett búcsúztatáson Schmitt Pál mellett még két olimpiai bajnok, Török Ferenc öttusázó és Varga János birkózó is lerótta kegyeletét.

Az ünnepségen Szabó Tamás, a MOB alelnöke, Gyulai Miklós, a MASZ elnöke, Molnár Imre, a Budapesti Honvéd első embere és Török Ferenc újságíró, Rózsavölgyi István barátja köszönt el a pályafutása során hét világcsúcsot, több Európa-csúcsot és szinte megszámlálhatatlanul sok magyar rekordot felállított futótól.


“Egy kivételes embert vesztettünk el! Gyászol a magyar sport, gyászol a család, gyászolnak a barátok”
– kezdte beszédét Szabó Tamás, aki a futóként elért kiváló eredmények, a legendás váltóval, s egyéniben produkált világcsúcsok, az 1956-os játékok kudarca után, s a társak elvesztését követően kivételes küzdeni tudásának, s elszántságának köszönhetően megszerzett olimpiai bronzérem említése mellett kiemelte, hogy edzőként, nevelőként is kiváló eredmények fűződnek Rózsavölgyi nevéhez, s az atléták mellett az öttusázók is mind a mai napig felnéznek rá, tisztelik. – “Mindig azt vallotta, hogy mindenki saját sikereinek a kovácsa, s az akarat a legfontosabb. Élete végén is azt üzente, hogy büszkén tekint vissza az eredményeire, a sikereire. Kérem a Jó Istent, hogy fogadja őt kegyeibe!”

Gyulai Miklós a Népstadion nyitóversenyének, a magyar-norvég atlétikai csapattalálkozó második napjának felidézésével kezdte, melyen Rózsavölgyi 1500 méteren győzött. Az általa elmondottakban, csakúgy, mint a többi beszédben is, kiemelt helyet kapott az 1956-os játékok kudarca, az, hogy a melbourne-i olimpiára világcsúcstartóként utazhatott, ám az akkori események lehetetlenné tették, hogy bajnok lehessen, hetekig nem tudott edzeni, így végül a döntőbe sem jutott be. Ezután csapattársaival, Iharos Sándorral, Tábori Lászlóval és edzőjével Iglói Mihállyal ellentétben, hazajött, s egyedül folytatta, s így tudott Rómában a harmadik helyen végezni.

Rózsavölgyi István egyházi búcsúztatójára csütörtökön kerül sor 13 órakor Tatán, a Kapucinus templomban (Tata, Bartók Béla u. 1.). A hamvakat Tatán, az Almási úti temetőben 15 órakor katonai tiszteletadás keretében helyezik örök nyugalomra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.