Sport

Örökös eltiltással is sújthatják

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szabálymódosításokat vezet be a játék tisztaságáért, melyek szerint a bundabotrányban gyanúba került sportemberek jogerős ítéletig nem térhetnek vissza.

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint a jogi apparátus tagjai – gyakorló bírók, ügyészek és ügyvédek – az elnökség felkérésére vizsgálták meg a hatályos szabályokat, és végül egyhangúan döntöttek arról, hogy a fogadási csalásokkal összefüggésben kialakult jogi helyzet miatt, a sportág tisztaságának megvédése érdekében szabálymódosításokra van szükség, amelyeket elnökségi határozatban is rögzítettek.

A verseny- és a fegyelmi szabályzat módosításait a fogadási csalások ügyében zajló nyomozás elhúzódása indokolta, lévén a jogerős ítéletek megszületéséig akár évek is eltelhetnek, és eddig vitatott volt, hogy a csalással, vesztegetéssel gyanúsított labdarúgók, játékvezetők, sportszakemberek, ügynökök az ítéletig tartó átmeneti időszakban folytathatják-e sporttevékenységüket.

Ezzel kapcsolatban az új versenyszabályzat így rendelkezik:
“Az a sportszakember, továbbá labdarúgó, aki ellen labdarúgó-mérkőzés eredményének vagy eseményeinek bármilyen módon történő jogellenes befolyásolása okán közvádas, szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, az MLSZ versenyrendszerében semmilyen tevékenységet nem folytathat az eljárás jogerős befejezéséig, megszüntetéséig.” A fegyelmi szabályzatban megjelenő új passzus szerint a fogadási csalásért jogerősen elítélt labdarúgókat, sportszakembereket, súlyos esetben akár örökös eltiltással is sújthatják.

A rendelkezések március 1-jével lépnek életbe. “Az elnökség azt a vákuumot tölti ki ezzel a határozattal, amely a meggyanúsított sportszakember, továbbá labdarúgó jogerős ítélet előtti, versenyrendszertől való távoltartását fogalmazza meg. Üzenete pedig az, hogy azok a nézők, akik március elsejétől helyet foglalnak a lelátón, ne olyan labdarúgót vagy edzőt lássanak, akire fogadási csalás vagy bundázás árnyéka vetül” – mondta a szabálymódosításokról Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és sajtóirodájának vezetője.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.