Sport

Elhunyt olimpiai bajnok vízilabdázónk

Hatalmas veszteség érte a magyar vízilabdázást. 71 éves korában meghalt Rusorán Péter olimpiai bajnok vízilabdázó.

Kedden, 71 éves korában elhunyt Rusorán Péter olimpiai bajnok vízilabdázó (1964, Tokió), mesteredző – adta hírül a mob.hu.

Rusorán Péter 1940. április 11-én született, kilenc éves korától a Fáklya Opera, 1952-től a Budapesti Vörös Meteor, 1961-től a Csepel Autó, 1969-től pedig a Budapesti Vasas úszója és vízilabdázója volt.

Újoncként volt tagja az 1960-as olimpiai csapatnak. A magyar válogatott végül a vártnál halványabb játékkal csak harmadik lett az olimpián. 1964-ben. Tokióban azután  javított, legeredményesebb magyar játékosként nyolc góllal járul  hozzá a bajnokság megnyeréséhez.

Egy évtizeden át 80 alkalommal játszott a legjobbak között. 1972-ben hhagyott fel az aktív vízilabdázással. Visszavonulása után a legsikeresebb hazai klubedzôk egyike lett. A Vasas csapatával hétszer nyert bajnokságot, kétszer BEK-trófeát. Szövetségi kapitánysága idején, 1983-ban vb-második lett a magyar válogatott. . A kilencvenes évek elejétôl a berlini Spandau 04 bajnokcsapatát irányította, majd Görögországban és  Svájcban egyaránt sikerrel tevékenykedett.

A Vasas edzőjeként dolgozott, és a magyar válogatottnak is volt az edzője, 1983-ban Eb-második helyet értek el.

Rusorán Pétert a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Vasas is saját halottjának tekinti.

Rusorán Péter még játékosként 1960-ban, az olimpián:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik