Sport

Értékes magyar eredmény a női tőrözőknél

Az ötödik helyen végzett vasárnap a magyar válogatott a női tőrözők németországi Világkupa-versenyén.

A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanni összeállítású együttes a tauberbischofsheimi viadal honlapja szerint a 16-os táblán 24-21-re verte a kínaiakat úgy, hogy az utolsó pár előtt döntetlen volt az állás, de aztán Mohamed három tussal jobbnak bizonyult Csang Lejnél (Zhang Lei). A fontos győzelem után a magyarok fordulatos összecsapáson öt tussal alulmaradtak az esélyesebb lengyelekkel szemben (27-32), a folytatásban azonban megnyerték mindkét hátralévő mérkőzésüket. Előbb 45-34-re győztek a franciák, majd 45-33-ra a németek ellen.

Az olimpiai kvótaszerzés szempontjából a két utolsó találkozónak volt különösen nagy jelentősége, mert éppen a magyarok mögött álló németeknek és franciáknak nem szabad előzniük a március végén záruló kvalifikációs időszakban. Az élen a papírforma érvényesült, vagyis az a négy csapat – a lengyel mellett az olasz, az orosz és a dél-koreai – végzett az első négyben, amely amúgy is jól áll a rangsorban.

“Nagyon jó volt a hangulat a csapaton belül, jól vívtunk, örülünk, hogy a németekkel és a franciákkal szemben nem csak megőriztük az előnyünket, hanem még növeltük is – mondta Knapek Edina. – Akár még a lengyelek elleni győzelem is meg lehetett volna, megkockáztatom, hogy volt egy-két téves bírói döntés, de ha már így alakult, hogy megvertek minket, jó, hogy legalább a négy erős csapat végzett az élcsoportban. A feladatunk a továbbiakban is az, hogy a németeket és a franciákat magunk mögött tartsuk.”

Női tőrben még Torinóban és Budapesten lehet majd – márciusban – a pontokat gyűjteni a londoni részvétel kiharcoláshoz.

Eközben a női párbajtőrözők katari Világkupa-versenyének főtábláján a magyarok közül Szász Emese és Békefi Edina tudott egy-egy asszót nyerni, s végül előbbi a 22., utóbbi pedig a 24. helyen zárt.

A decemberben könyökműtéten átesett világbajnoki ezüst-, illetve bronzérmes Szász a nemzetközi szövetség honlapja szerint az amerikai Lindsay Campbellt győzte le az első körben 15-9-re, azután viszont 15-14-re kikapott a hongkongi Kong Man Vajtól (Kong Man Wai). A közelmúltban arcüreggyulladással küszködő Békefi az orosz Jelena Saharinát verte a 64 között 13-9-re, majd az olasz Francesca Quondamcarlótól szenvedett 15-14-es vereséget.

Rajtuk kívül még egy magyar került fel a főtáblára a 170 vívót felvonultató dohai versenyen: Antal Edina 64. lett.

Női párbajtőrben lesz csapatverseny is a nyári olimpián, így elsősorban a válogatottnak kellene kiharcolnia a részvételt. A magyar csapat e tekintetben nincs könnyű helyzetben, bravúrokat kellene hoznia a londoni szereplésért. Az első lehetősége erre hétfőn nyílik Dohában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik