Sport

Nem kerültek a legjobb tíz közé a magyar vívók

Imre Géza és Boczkó Gábor a legjobb 16-ig jutott a férfi párbajtőrözők katari Grand Prix-viadalán.

Imre a negyeddöntőbe jutásért a venezuelai Silvio Fernandeztől, Boczkó pedig a kanadai Tigran Bajgorictól kapott ki.
“Gézának jó ez az eredmény, nekem viszont nagyon kellett volna az olimpiai kvalifikáció szempontjából, hogy legalább a nyolc közé bejussak” – mondta az MTI érdeklődésére Boczkó Gábor.

A dohai verseny előtt mindkét főtáblára jutott magyar kvótát érő helyen állt. A londoni játékokon a férfi párbajtőrözőknek csak egyéni versenyt rendeznek.

A női kardozók franciaországi Grand Prix viadalán a magyarok közül Benkó Réka és Várhelyi Kata bejutott a legjobb 16 közé; előbbi a 11., utóbbi pedig a 15. helyen végzett.

Az orléans-i verseny honlapja szerint Benkó 15-12-re verte az ukrán Olena Kravackát, 15-14-re az orosz Jana Jegorijant, aztán 15-9-re kikapott a szintén orosz Szofija Velikajától. Várhelyi Kata az ukrán Olena Homrován (15-10) jutott túl bravúrral, majd a francia Saoussen Boudiafot (15-12) is legyőzte, de a harmadik fordulóban az ukrán Olga Zsovnir 15-12-vel megállította őt.

A legjobb 64 között még két magyar szerepelt a 132 fős mezőnyben:  Márton Anna 37., Várhelyi Anna pedig 50. lett.
Női kardban csak egyéni versenyt rendeznek a nyári olimpián, a magyarok közül Benkó Rékának jó esélye van a kvótaszerzésre.

Három magyar szerepelhetett a főtáblán a női tőrözők németországi Világkupa-versenyén, melyet Mohamed Aida a 18., Kreiss Fanni a 32., Varga Gabriella pedig a 37. helyen fejezett be.

A küzdelmekbe kiemeltként csak szombaton bekapcsolódó Mohamed a 64 között az első fordulóban 11-10-re verte a kínai Csang Lejt (Zhang Lei), majd a következő körben 15-12-re kikapott az olasz Martina Batinitől.
A viadal honlapja szerint Kreiss előbb 15-8-ra nyert a tunéziai Ines Bubakri ellen, aztán 15-13-ra alulmaradt a dél-koreai Oh Ha Nával szemben.

Varga Gabriellát az első fordulóban 15-9-cel búcsúztatta a francia Isora Thibus. A tauberbischofsheimi versenyen egyéniben 166 vívó indult.

Vasárnap a csapatok versengésére kerül sor, amely lényegesen fontosabb az olimpiai kvalifikáció szempontjából. Amennyiben ugyanis a magyar válogatottnak sikerülne kvótát szereznie az ötkarikás játékokra, egyéniben is automatikusan indulhatna három tőröző Londonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik