Sport

Négy magyar bokszolhat az aranyért

Az 56. Bocskai István ökölvívó emlékverseny legnagyobb sztárja, a kínai olimpiai bajnok Cou Si-ming elbukott a mérlegelésen.

A pénteken ringbe lépett hat magyarból négy bejutott az 56. Bocskai István ökölvívó emlékverseny szombati döntőibe, melyen nagy meglepetésre nem lesz majd ott a kínai olimpiai bajnok Cou Si-ming, aki nem a ringben kapott ki, hanem a mérlegelésen bukott el, 70 dekával.

A nap szenzációja így már a reggeli órákban, az elődöntők rajtja előtt órákkal megszületett, mert ekkor vált biztossá, hogy a háromszoros világbajnok kínai papírsúlyú (49 kg) nem bokszolhat.

Cou kiesésével Ungvári István, aki a tavalyi világbajnokságon sima pontozással kapott ki a kínaitól, meccs nélkül jutott a fináléba, s mivel a 49 kg-os Lakatos István dél-koreai, míg az 52 kg-ban érdekelt Dobrádi Zsolt kínai riválisával szemben maradt alul és zárta bronzéremmel a küzdelmeket, sokáig a hajdúsámsoniak versenyzője volt az egyetlen magyar finalista.

A 69 kg elődöntőjéig kellett várni az első magyar sikerre, mely ugyanakkor emlékezetesre sikeredett, mivel a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Balázs döntő fölénnyel győzte le a török Önder Sipalt. A meccs vége látványos volt, addig azonban komoly erőbedobásra késztette a Vasas kiválóságát Sipal, aki két meneten keresztül bátran és óriási tempóban bokszolt, igaz, ez az első menetben döntetlenre, a másodikban pedig egypontos hátrányra volt csak elég a számára. A harmadikban már egyértelműen látszott, hogy a török elkészült az erejével, többször egyszerűen csak kifordult, majd kétszer is számolni kellett rá, a második után pedig a mérkőzésvezető beszüntette a küzdelmet.


Bacskai már a szombati fináléra készülhet (Fotó:MÖSZ)

“Óvatosan bunyóztam az elején, mert figyelnem kellett arra, hogy nehogy megsérüljek vagy netán egy kóbor ütésébe beleszaladjak. Aztán a harmadik menetben már nem volt mese, lefiniseltem, ami ellen nem volt ellenszere Ez a győzelem, főleg, ahogy kivívtam, nagy önbizalmat ad a trabzoni olimpiai selejtezőhöz, hiszen Sipal nagyon képzett és jó bunyós” – jelentette ki Bacskai, aki a moldáv Vasilii Belous ellen döntőzik.

“Azért voltak még hibák, amiket ki kell javítanunk, de örülünk a győzelemnek” – mondta fia teljesítményéről Bacskai Imre, a Vasas edzője.

Néhány perc múlva a kispestiek 75 kilósa, a tavalyi vb-n olimpiai kvótát szerzett Harcsa Zoltán következett. A csütörtökön a kétszeres vb-győztes Abbosz Atojevet legyőző magyar nagyon magabiztosan öklözött a lengyel Tomasz Jablonszki elleni elődöntőjében, gyors balegyeneseivel rendre szépen előzte meg riválisát, aki a meccs előre haladtával egyre rosszabbul nézett ki. Az utolsó periódusban már ömlött a vér az orrából, majd Harcsa gyönyörű kombinációval megrendítette, a bíró pedig kiszámolta.

“Rengeteget jelentett a tegnapi győzelmem a kétszeres világbajnok üzbég Atojev ellen, most már úgy érzem, bárkivel ki merek állni. Igen, bevallom, a közönségnek is bokszoltam egy kicsit. Tavaly az Eb-n már legyőztem Jablonskit, de nagyon nehezen, akkor végigtámadta a harmadik menetet. Most én csináltam ugyanezt, ennyit erősödtem egy év leforgása alatt” – fogalmazott a fináléba jutott Harcsa, aki az aranyért az orosz Dimitrij Bivollal csap össze.

A nap utolsó magyarja, a kétszeres Eb-harmadik Darmos József (91 kg) az orosz Abdulhamid Nurmagomedovval vívott hatalmas csatát. Darmos nagyon szépen dolgozott testre, bal horgokkal, bal egyenesekkel is szépen talált, s az első és a második menet után is két ponttal, megérdemelten vezetett. Az utolsó három percben két nagyon fáradt nehézsúlyú küzdött, néhol dulakodott egymással, melynek végén Darmos 23-16-os győzelmet aratott, s negyedik magyarként biztosította helyét a finálékban, ahol az üzbég Rusztam Tulaganov ellen lép ringbe.


Darmos József, Kovács László és Csötönyi Sándor (Fotó:MÖSZ)

A szövetségi kapitány maximálisan elégedett volt a magyarok pénteki teljesítményével, és úgy véli, ha nem borul a papírforma, akkor legalább kétszer bearanyozódik az égbolt Debrecen felett.

“Két döntősben reménykedtem a verseny előtt, és végül négy lett belőle. Nagyon elégedett vagyok a fiúkkal, még az 52 kilóban ezúttal veszítő Dobrádi is megmutatta, mennyire tud küzdeni. Mindenki hozta magát, sőt Harcsa Zoli úgy felengedett Atojev legyőzését követően, hogy élmény volt nézni, amit a ringben művelt. Bacskainak fontos volt, hogy nyerjen, és ez a fölényes siker nagy önbizalmat adhat az éppen Törökországban rendezendő olimpiai kvalifikációs versenyen. Darmos gladiátorként küzdött, és ha a fináléban sem ragadja el a hév, akkor az aranyérem sem elérhetetlen a számára” – értékelt Kovács László.

Az 56. Bocskai döntőit szombaton 16 órától rendezik az Oláh Gábor utcai csarnokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik