Sport

Mise, gólok és örömfoci Gyulán

Nagyszerű hangulatban, remek mérkőzéseket és portugál győzelmet hozott a Katolikus Papok Teremlabdarúgó Európa-bajnoksága Gyulán.

A hatodik alkalommal megrendezett tornára tizenegy országból érkeztek csapatok, a magyar válogatott pedig még sohasem volt olyan közel az elődöntőhöz, mint ezúttal, s mindössze egy percen múlt a négy közé kerülés. Végül a két püspököt a soraiban tudó honi papválogatott az ötödik helyen végzett. Összességében mindenki nyert, hiszen a résztvevő csapatok elégedetten, szép emlékekkel térhettek haza a gyulai örömfociról.

Idén hazánkban, Gyulán rendezték a tornát, amelyen 11 ország katolikus papválogatottja vett részt. A külföldről érkezett vendégek remekül érezték magukat Erkel Ferenc szülővárosában, a labdamentes időszakban például meglátogatták a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémiát, megjárták a gyulai várat, no meg kellemes órákat tölthettek a híres várfürdőben is.  Az Eb- főtámogatója a Szeged-Csanádi Egyházmegye mellett a MOL és az OTP volt, továbbá az MLSZ is kiemelt figyelmet fordított a tornára, amelyen tiszteletét tette Dankó Béla, a szövetség elnökségi tagja, országgyűlési képviselő is.

Az Európa-bajnokság programjában természetesen a fő helyet minden nap a szentmise foglalta el, ezt követően reverendából mezbe öltöztek az atyák és következhettek a gólok, aminek nem volt híján a torna, miként az örömfutballnak sem. A hangulatról a Grosics Akadémia növendékei és a Városi Sportcsarnokba kilátogató gyulai futballdrukkerek gondoskodtak, vagyis, komoly szurkolótábor bíztatta a magyar csapatot, igaz, ugyanígy tettek a bosnyákok, a horvátok és a szlovének is egymás meccsein. A magyar válogatott, soraiban Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökkel és Palánki Ferenc egri segédpüspökkel, kitűnően helytállt és soha nem járt olyan közel az elődöntőhöz, mint a gyulai eseményen. A horvátok ellen 2-1-re vezetett a Tóth Bálint vezetőedző által dirigált honi papválogatott, ami biztos elődöntőt jelentett volna, ám a vendégek az utolsó percben egyenlítettek, így ők jutottak tovább. S milyen az élet, a magyarokat hajszállal megelőző horvátok az elődöntőben hosszabbítás után legyőzték a nagy esélyes lengyeleket, ezzel a fináléba kerültek. Összességében bejött a papírforma, ugyanis évek óta a lengyel, a portugál, a horvát és a bosnyák csapat kerül a legjobb négy közé, ami nem véletlen, hiszen említett válogatottakban olyan atyák is pályára léptek, akik korábban élvonalbeli futballistaként kergették a labdát hazájukban.

A tornát végül a sorozatban első alkalommal Portugália nyerte, korábban Horvátország kétszer, Lengyelország háromszor végzett az élen. A portugálok a finálé rendes játékidejében 1-1-re végeztek Horvátországgal, majd büntetőkkel az ibériai ország atyái győztek 5-4-re. A bronzérem a lengyeleknek jutott, míg a negyedik helyen Bosznia-Hercegovina zárt. A magyar katolikus papválogatott az 5. helyért rendezett mérkőzésen Veress Zoltán duplájával 2-1-re nyert Szlovákia ellen, ez által az 5. helyen végzett.

A szeretet, az örömfutball és a barátság tornáján természetesen nem csak a győztesek mosolyogtak, a küldöttségek tagjai ugyanis kellemes, szép emlékekkel távozhattak Gyuláról.  Az esemény ismét elérte a célját.

 

Eredmények:

A hatodik alkalommal megrendezett Katolikus Papok Labdarúgó Európa-bajnokságának végeredménye: 1. Portugália    2. Horvátország     3. Lengyelország    4. Bosznia-Hercegovina  5. Magyarország        6. Szlovákia 7. Szlovénia 8. Románia  9. Fehéroroszország        10. Ausztria 11. Ukrajna

 

A csoportmérkőzések végeredménye:

A-csoport:    1. Bosznia-Hercegovina  2. Horvátország     3. Magyarország   4. Szlovénia 5. Fehéroroszország

B-csoport:    1. Lengyelország    2. Portugália           3. Szlovákia 4. Románia  5. Ausztria   6. Ukrajna

 

A helyosztókon:

A 9. helyért:

Fehéroroszország-Ausztria 2-1

A 7. helyért:

Szlovénia-Románia 0-0 (büntetőkkel 2-1)

Az 5. helyért:

Magyarország-Szlovákia 2-1

Az elődöntőben:

Portugália-Bosznia-Hercegovina 2-1

Horvátország-Lengyelország (hosszabbítás után) 3-2

A bronzéremért:

Lengyelország-Bosznia-Hercegovina 7-2

A döntőben:

Portugália-Horvátország 1-1 (büntetőkkel 5-4)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik