Sport

Világbajnokot vert a magyar öklöző

Harcsa Zoltán nagy bravúrral elődöntőbe jutott a debreceni 56. Bocskai István nemzetközi ökölvívó emlékversenyen.

A 75 kilogrammos, 19 esztendős, a tavaly ősszel Bakuban rendezett vb-n olimpiai kvótát szerzett kispesti versenyző taktikus boksszal 9-8-ra győzte le a súlycsoport egyik legnagyobb alakját, a kétszeres világbajnok üzbég Abbosz Atojevet.

“Egyszerűen nem hiszem el, ami történt, extázisban vagyok. Még az is nagy megtiszteltetés, ha az utcán szembe jön velem egy kétszeres világbajnok, erre tessék, nekem az is megadatott, hogy legyőzzem. De megmondtam, ugye? Sikerült! Nagyon szoros meccs volt, a pontarány hűen tükrözi a meccset. Rengetegen gratuláltak, és most már szeretném megnyerni a tornát. Egy kemény ellenfelem még van, a másik ágon lévő orosz Dimitrij Bivol, remélem, összecsaphatok vele szombaton” – mondta Harcsa Zoltán a meccs után.

Harcsa edzője, Szántó Imre is alig talált szavakat tanítványa világraszóló sikere után. “19 éves fejjel megverni egy kétszeres világbajnokot óriási teljesítmény, még mindig a meccs hatása alatt vagyok, alig találok szavakat. Zoli nagyon okosan bokszolt, persze voltak nehéz pillanatai a harmadik menetben, de ezekből a helyzetekből is nagyon jól kijött. Szépen blokkolta az ellenfél szórványos nagy ütéseit, a szabadfogású birkózónak tűnő üzbég csapottjait. Roppant szoros volt a meccs, örülök a győzelemnek, de még jobban Zoli teljesítményének. Élete eddigi legnagyobb eredménye ez a győzelem” – értékelt a szakember.

Az Európa-bajnok Bacskai Balázs – bár a második menetben padlóra került – 18-12-re verte a lengyel Tomasz Kottot a 69 kg-osok negyeddöntőjében, sikere pedig megérdemelt volt, igaz, meglehetősen erőlködve bokszolt.

“Nagyon vártam már ezt a meccset, hisz idén most léphettem először szorítóba tétmeccsen. Utólag azt mondom, sima meccsen nyertem 18:12-re, de aki látta a csatánkat, az tudja, voltak furcsaságok a három menet alatt” – jelentette ki Bacskai.

Az első menetben még döntetlenre állt a találkozó – 3:3 –, aztán a másodikban egy meglehetősen érdekes szituációban rászámoltak a magyar fiúra. “Ment az adok-kapok, amikor hátralépve megcsúsztam, és a lengyel éppen akkor vitt be egy ütést. Nem attól mentem le, mégis számoltak rám, ezért nagyon begurultam. Bevallom ekkor dühből mentem a lengyelre, még szerencse, hogy a szünetben édesapám megnyugtatott. Úgy érzem, ez a mérkőzés a lehető legjobb bemelegítés volt a számomra a folytatáshoz” – fogalmazott a magyar öklöző.

A 49 kg-osok között Lakatos István és Ungvári István is bejutott a legjobb négy közé, utóbbi – balszerencséjére – az olimpiai, és háromszoros világbajnok kínai Cou Si-minggel küzd meg a fináléba kerülésért.

Az 52 kg-osok versenyében Dobrádi Zsolt magabiztosan győzte le tunéziai ellenfelét, Kalucza Norbert viszont kikapott kínai riválisától. Az 56 kg-os Nagy Krisztiánnak és Deák Eriknek csütörtökön nem termett babér, ahogyan a 60 kg-ban Fodor Milánnak és Rácz Sándornak sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik