Sport

Contador után Ullrichot is eltiltották

Kétéves eltiltással sújtotta doppingvétség miatt Jan Ullrich német kerékpárost a nemzetközi Sportdöntőbíróság.

A szervezet egyúttal megfosztotta a 2005 májusa után elért eredményeitől, így az azévi Tour de France-on szerzett harmadik helyétől.

A 2007-ben visszavonult Jan Ullrichot, a Tour 1997-es győztesét a spanyol Eufemio Fuenteshez köthető doppingügyben találta vétkesnek a CAS. Az elvi jelentőségű döntés értelmében a 38 éves német kerekes 2013 augusztusáig nem versenyezhet(ne).

A Sportdöntőbíróság ugyanakkor elutasította a nemzetközi sportági szövetség (UCI) beadványát, amelyben örökös eltiltást kért, illetve azt, hogy Ullrich 2002 májusa utáni összes eredményét töröljék. A CAS indoklása szerint Ullrich nem visszaeső, noha korábban, 2002-ben kapott egy féléves eltiltást, mivel egy közúti ellenőrzés során részegen vezette az autóját, de a vérteszt amfetamint is kimutatott. Saját bevallása szerint a tiltott anyag extasy nevű kábítószerrel került a szervezetébe.

A szervezet jelentésében azt írta, hogy Ullrich legalább a vérdoppingolás tekintetében megsértette a szabályokat, továbbá azt is bizonyítottnak találta, hogy több alkalommal találkozott a doppingdoktornak nevezett Fuentes-szel, akinek 80 ezer eurót is fizetett “szolgálataiért”.

A testület szerint azért 2005 májusától törölték valamennyi eredményét, mert akkortól jelenthető ki biztosan, hogy részese volt Fuentes doppingprogramjának. A spanyol hatóságok 2004-ben kezdtek vizsgálódni az Operación Puertónak elnevezett ügyben, majd 2006 júniusában csaptak le, s 200, monogramokkal ellátott vértasakot foglaltak le, ezek többsége kerékpárosokhoz kapcsolódott. Ullrich esetében a DNS-minták alapján kilenc tasakról bebizonyosodott, hogy az ő vérét tartalmazza. Az ügy kirobbanásakor a német sztárnak saját csapata, a T-Mobile felfüggesztette versenyzői engedélyét, így nem engedte indulni 2006-ban a Touron. Ullrich mindvégig, még 2007-es visszavonulásakor is tagadta, hogy valaha csalt volna versenyzőként.

Ullrich kizárásával a 2005-ös Touron a spanyol Francisco Mancebo lépett a harmadik helyre, míg a 2006-os svájci körversenyt így a szintén spanyol Koldo Gil nyerte. Ullrich ugyanakkor megtarthatja 2000-ben nyert olimpiai aranyérmét és az 1999-es Vuelta a Espana sikerét.

A CAS hétfőn egy másik ügyben hirdette ki ítéletét: akkor Alberto Contadort, a Tour háromszoros győztesét tiltotta el két évre a versenyzéstől, s fosztotta meg egyben a 2010 nyara óta elért összes eredményétől, 2010-es Tour- és 2011-es Giro d,Italia-győzelmétől is.

A NOB beismerést vár
Thomas Bach, a DOSB elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke kifejtette:
“Örülünk, hogy rendeződött a helyzet, az ítélet egyértelmű. Sajnálatos, hogy Ullrich nem élt korábban a lehetőséggel, hogy tisztázza magát. Reméljük a saját érdekében, hogy legalább most belátóan viselkedik és nyilatkozik. A Contador-ítélettel együtt ez a döntés elrettentő jelentőségű.”
Rolf Aldag, aki éveken át volt Ullrich csapattársa a Telekomnál, közölte, hogy nem is igazán a CAS határozata az érdekes az ügyben.
“Sokkal fontosabb, hogy Jan miként nyilvánul meg most. Tudni fogja, hogy mit mondhat. Mindenesetre ostobaság, hogy az ítélet hat évvel az utolsó versenye után lát napvilágot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik