Sport

Szabadesés 36 ezer méterről

A történelem leghosszabb ideig tartó szabadesésére készülődik az osztrák Felix Baumgartner.

Felix Baumgartner szenvedélyes ugró – bázisugró, ejtőernyős, konkrétan mindenhonnan kiveti, leveti magát, ahonnan csak lehet. 2008-ban például bázisugrást hajtott végre a világ egyik legmagasabb épületéről, az 508 méter magas Taipei toronyról.  Az osztrák ejtőernyős, extrém sportoló most eszement kísérletbe kezdett – a Nasaval közösen persze.

A http://www.redbullstratos.com szerint bemutatott tervek alapján több mint 36 ezer méteres magasságból veti majd le magát Új-Mexikó felett. A salzburgi ugró ezzel a mutatvánnyal egyszerre négy csúcsot is megdönthet. Mivel hőlégballonnal jut fel ezzel a magasságra, már ez magában újra írja a történelmet – ember ilyen magasra még nem repült fel “kosárban”. Íme egy szemléletes bemutató arról, mire készül Baumgartner- KATT IDE.

Innen, az eddigi legmagasabbról, 36 ezer méterről kellene ugrani, ami a számítások szerint újabb csúcsot is eredményezhet  – ő lehet az első ember, aki szabadesés során átlépi a hangsebességet.
Logikusan a repülés időtartamával is csúcsot állíthat fel, hiszen a legmagasabbról nyilván a leghosszabb ideig fog zuhanni. Az előzetes számítások szerint ugyanis a zuhanás nagyjából 5 perc 30 másodpercig tart majd.

Az ugrás pontos dátuma egyelőre nem ismert, a helyszín a megfelelő időjárási körülmények, a kísérlethez szükséges létesítmények, illetve a csekély népsűrűség miatt várhatóan Új-Mexikó lesz.

A szabadesés rekordját 1960 óta Joe Kittinger tartja, ő valamivel több mint 31 ezer méter magasból ugrott le.

Így készül Baumgartner

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik