Sport

Annyi a világ jelenlegi legjobb kerekesének

Alberto Contadort eltiltotta a Nemzetközi Sportbíróság (CAS) és megfosztotta Tour- és Giro-győzelmétől.

A 29 éves spanyol kerekes a 2010-es franciaországi viadalon fennakadt a doppingvizsgálaton, a szervezetében klenbuterol nyomaira bukkantak. Először felfüggesztették versenyzői engedélyét, majd hazája szövetsége felmentette, de az ítélet ellen a nemzetközi szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is fellebbezett a CAS-nál, amely a novemberi meghallgatás után hétfőn hirdette ki ítéletét az ügyben.
A versenyző végig ártatlannak vallotta magát, elmondása szerint fertőzött hús miatt akadt fenn a vizsgálaton.

A Nemzetközi Sportbíróság (CAS) mostani ítéletében végleg vétkesnek találta Alberto Contadort, akit visszamenőlegesn – ki hallott már ilyet (!) – eltiltott. Nemrég azt nyilatkozta, hogy idén Tourt és olimpiát szeretne nyerni – hát azt nem fog. A spanyol ugyanis csak augusztus 5-től versenyezhet ismét, azaz az idei Tour de France-on és a londoni olimpián nem állhat rajthoz.

Contador az utóbbi évek legeredményesebb országúti kerékpárosának tekinthető. A Tourt 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben, a Giro d,Italiát 2008-ban és 2011-ben, míg a Vuelta a Espanát 2008-ban nyerte meg, ő volt a világon az ötödik, aki mindhárom nagy háromhetes viadalon diadalmaskodni tudott.
A CAS-ítélet után a 2010-es Tour de France új győztese a luxemburgi Andy Schleck, a 2011-es Giro új bajnoka pedig az olasz Michele Scarponi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik