Sport

Esélytelenek a terroristák a Super Bowl-on

Az USA belbiztonsági minisztériuma, a Secret Service, az FBI, a nemzeti gárda, a rendőrség és más biztonsági szervek is biztosítják a 46. Super Bowl-t.

“A Super Bowl napján, vasárnap a Lucas Oil Stadion és a Fehér Ház azonos szintű védelemben fog részesülni” – jelentette ki pénteken az NBC-nek Frank Straub, Indianapolis közbiztonsági igazgatója.

A belvárost és a stadion környékét napok óta éjjel-nappal, lovas, a tetőkön rejtőző, egyenruhás és civilbe öltözött rendőrök biztosítják. Az utcákat 85, a gyanús viselkedés kiszűrésére felszerelt szoftverrel ellátott biztonsági kamera pásztázza. A rendszer egyebek között arra is felhívja a figyelmet, ha valaki csomagot hátrahagyva próbál meg távozni.

A szervezők a vám- és határőrizeti hivataltól hat darab, 6 méteres magasságig felemelhető, fűthető bódéval rendelkező megfigyelőtornyot kaptak. Külön berendezések figyelik a biológiai, a vegyi és a radioaktív anyagok esetleges jelenlétét.

A biztonsági előkészületek annak ellenére rendkívüliek, hogy Janet Napolitano belbiztonsági miniszter a héten bejelentette: a hatóságok semmilyen “hiteles és konkrét fenyegetésről” nem tudnak.

A Government Security News című weboldal szerint a repülésbiztonsági ügynökség szakemberei több mint 8 ezer árust, parkolóőrt, buszsofőrt és egyéb alkalmazottat részesítettek biztonsági kiképzésben, elsősorban azzal a céllal, hogy jelentsék a hatóságoknak, ha valami szokatlant észlelnek.

A New York Giants és a temesvári születésű punter, Meskó Zoltán csapata, a New England Patriots szurkolóit a stadionban való belépés előtt alapos motozásnak vetik alá. A nézők semmilyen nagyobb tárgyat nem lehet bevinni, a repülőtéren testszkennerek is használni fognak.

A mérkőzésre várhatóan mintegy 40 ezer szurkoló érkezik majd repülővel. A meccs helyszíne, az Indianapolis Colts otthonául szolgáló Lucas Oil Stadion összesen 63 ezer néző befogadására alkalmas.

A fokozott biztonsági intézkedések hétfőig, vagyis a legtöbb szurkoló hazatérésének napjáig érvényben maradnak.

A Giants és a Patriots a 2007-es szezon döntőjében talákozott, akkor a nagy esélyes, addig veretlen New England kikapott a New York-tól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik