Sport

Újabb kvótákat remél a kötöttfogású kapitány

A jelenlegi kettő mellé még további 3-4 olimpiai kvóta megszerzésében bízik Struhács György, a kötöttfogású birkózók kapitánya.

A szakember ugyanakkor értetlenül áll a kvalifikációs versenyek időpontja és lebonyolítási rendje előtt. “Őszintén szólva szerintem valami van a háttérben, talán éppen az európaiak visszaszorítása, mert nehezen magyarázható az, hogy amíg minden földrész kvalifikációs versenye jóval megelőzi az április végén, május elején esedékes két világkvalifikációs versenyt, addig Európáé egy héttel van a kínai viadal előtt, azaz három héten belül rendezik meg a három versenyt – mondta a távirati irodának Struhács György. – Előbb Szófia, a következő héten a kínai Tajjüan, azt követően pedig Helsinki lesz a helyszín. Az külön érdekesség, hogy mind a három versenyen egy fogásnemet egy nap alatt bonyolítanak le, ami szintén vet fel kérdéseket, könnyen előfordulhat, hogy egyszerre három magyar lesz szőnyegen, azaz úgy kell utaznunk, készülnünk, hogy ilyen esetben is minden birkózónkkal legyen ott valaki.”

A szakágvezető elmondta, hogy a szoros menetrend ellenére nem merült fel, hogy a kínai viadalt kihagyja a csapat, s abban lehet bízni, hogy néhány kategóriában, így 66, 74 és 96 kilóban is tud majd cserélni.

“Azt tervezem, hogy a márciusi Európa-bajnokságon a kvótaszerző versenyekre készülők közül Lőrincz Tamás, Bácsi Péter és Kiss Balázs sem indul, mert a legfontosabb, hogy a kvalifikációs viadalokon tökéletes formában legyenek. Tudni kell, hogy Lőrincz súlyában, 66 kg-ban, illetve Bácsi kategóriájában, 74 kilóban iszonyatosan nehéz lesz a helyzet, mert velük együtt a súlycsoport legjobbjai maradtak le a tavalyi vb-n a kvalifikációról. Balázs helyzete ebből a szempontból könnyebbnek tűnik, persze az sem lesz egyszerű. Mindenesetre, ha szükség lesz rá, az ő súlycsoportjaikban tudok majd cserélni, Lőrinczet Korpási Bálint, Kisst Rizmayer György helyettesítheti, míg Bácsit Kun Renátó vagy Szabó Martin – mondta a szakember hozzátéve, hogy abban az esetben, ha a cseréknek sikerül megszerezni a kvótát, az adott kategória indulójáról a versenysorozat lezárulta után döntenek majd.

A válogatott keret már túl van egy válogató versenyen, melyet Struhács az elmúlt évek legszínvonalasabb ilyen jellegű eseményének minősített, s most Tatán készülnek a legjobbak, akik februárban a hagyományos szombathelyi Golden Grand Prix-n lépnek szőnyegre.

“Jó állapotban vannak a fiúk, s nagyon motiváltak. Egyedül a pekingi olimpia ezüstérmesével, Fodor Zoltánnal vannak gondok, méghozzá elég komolyak, mert korábbi súlyos térdsérülése után most a gerince is megsérült, s jelenleg még várjuk az orvosi vizsgálatok eredményeit” – nyilatkozta a kapitány.

A londoni olimpián eddig – a tavalyi vb-ről – Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg) biztosította helyét, ők ezért a többiekétől némileg eltérő felkészülést végeznek. “Náluk más a helyzet, ők az Eb-n ott lesznek, azt követően pedig az olimpiára kell készülniük. Általában elmondható, hogy mindenki jó formában van, jól teljesít, de rajtuk abszolút érződik, hogy nem nyomja őket a kvótaszerzés terhe, nyugodtan dolgozhatnak” – mondta a válogatott legkisebb és legnagyobb tagjáról Struhács György.

A kapitány a kvalifikációs sorozattal és magával az olimpiával kapcsolatban hangsúlyozta: a még kvóta nélkül állókban azt a tudatot erősíti, hogy a céljuk az legyen, olimpiai bajnokok akarnak lenni, s így tekintsenek a tavaszi viadalokra. “Azt gondolom, hogy ha minden a terveink szerint alakul, akkor Londonba úgy utazhatunk ki, hogy 4-5 ember is éremesélyesként léphet majd szőnyegre az ötkarikás játékokon.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!