Sport

Ők heten futhatnak az olimpiai lánggal

A 2012-es londoni olimpiai játékok előtt a hétköznapok hősei is vihetik a lángot. Íme a szerencsés kiválasztottak.

Az olimpiai lángot Görögországból viszik a játékok mindenkori helyszínére. Ezt mindenki tudja. Azt már kevesebben, hogy a lángnak kevés köze van az ókori olimpiákhoz, nem a hagyomány része – a modern kor szüleménye. Az 1928-as amszterdami olimpián gyújtották meg először, míg társadalmi, vagy még inkább a médiumok számára eseményt, fáklyafutást először – hogy, hogy nem –  Hitler “sajtófelelőse”, Joseph Goebbels propagandagépezete csinált belőle az 1936-os berlini olimpiai játékokat megelőzően. (Magyarország területén 1936-ban és 1972-ben haladt keresztül.)

1972. augusztus 20. Erzsébet híd pesti hídfő.
Németh Ferenc olimpiai bajnok (1960) öttusázó fut a münchenbe tartó lánggal

Azóta átlagember annyit lát az olimpiai lángból, hogy befut vele valamelyik híres ember az olimpiai stadionba, majd szertartásosan meggyújtja a játékok alatt végig égő és a békességet hirdető lángot. Ezt megelőzően azonban olykor hónapokon keresztül egyfajta “fáklyastafétával” juttatják el azt a helyszínre.

Hogy ki futhat a lánggal? A szerencsések, a kiválaszottak. A londoni olimpiai staféta során 8000 futó viszi majd a lángot május 17-től július 27-ig, a megnyitóig. Mindenki egy-egy mérföldet fut vele. A Samsung Electronics Magyar Zrt., mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik legnagyobb támogatója, 2004 óta partnere a fáklyafutásnak. A vállalat 2011 őszén közzétett felhívására mintegy 1200 nevezés érkezett. A több mint 400 magával ragadó történetből választották ki azt a hét jelöltet, akik nyáron kezükben tarthatják az olimpiai lángot. A minden bizonnyal felejthetetlen eseményre 2012. július 13-án kerül sor, amikor a Samsung jelöltjei más szerencsések váltótársaiként vihetik az öt földrész egységét jelképező fáklyát.

Íme a szerencsések:

Fleck Annamária

Annamária szülei hajléktalanként járják az utcákat, két gyermeküket még kiskorukban árvaházba adták. Annamáriát az árvaházból kikerülve, szinte gyerekként csak egy cél hajtotta: kihozni testvérét is az árvaházból, és együtt talpra állni. Két dolog volt biztos számára: az, hogy nem akar az utcára kerülni, és hogy a tánc a mindene. 2007-ben már magyar hiphopbajnok lett, majd létrehozott egy tánciskolát is, ahová lassan már több száz gyerek jár. Tanítványai között sok a hátrányos helyzetű fiatal, amilyen egykoron ő maga is volt: nekik hol ruhát, hol tánccipőt, hol ingyenórát ad.

Hardi Barnabás Gyula

Barnabás egy nyári estén lett tinédzserből szuperhős: 2011. augusztus 16-án a kora esti órákban a Sió csatornába esett kislány és édesanyja életét mentette meg. Séta közben vette észre a vízben a kislányt, és a segítségére siető anyját. Segítséget hívott, majd látva, hogy nagy a baj, utánuk ugrott, és mindkettőjüket a partra segítette.

Kis Mirella

Mirella három évvel ezelőtt egy betegség következtében deréktól lefelé megbénult. A bénulás később szerencsére elmúlt, de nagyon nagy fájdalmakkal kellett élnie mindennapjait. A gyógyulásban segített neki, hogy a betegsége előtt is rendszeresen futott, felépülése során érezte, hogy nem adhatja fel, menni kell, ha lassan vagy gyalogolva, akkor is. Mirella azóta már három maratont futott le, nagy fájdalmai ellenére végigküzdötte mindig a távokat.

Snow Andrea

Andrea 2009-ben hozta létre a Seedling Trust – Csemete Alapítványt, amely az állami gondozásban lévő gyermekek és fogyatékkal élők életminőségének javítását célozza meg, illetve a társadalom más tagjait is a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére próbálja ösztönözni. Andrea még abban az évben el is indult a New York City Maraton futóversenyen, és azóta 13 magyar és nemzetközi maratoni versenyen több mint 50 000 eurót sikerült összegyűjtenie. Az összeget teljes egészében a Csemete Alapítvány által tervezett projektek támogatására fordítja.

Steinbach Éva

Steinbach Éva nyolc gyermek édesanyja. Hetedik gyermeke Down-szindrómával született, és sajnos hároméves korában meghalt. Éva azóta a Down Dada szolgálatnál önkénteskedik, ahol az újonnan született Down-szindrómások szüleinek nyújt nagy segítséget. Önkéntes munkája során kapcsolatot tart a kórházakkal. Ha a szülők szeretnék, akár már a kórházban felkeresi őket, elbeszélget velük, elmeséli saját példáját, segít nekik az elindulásban, korai fejlesztést találni és minden másban, amiben csak tud.

Tomán Edina

Edina története mindenkire nagy hatással van: egy orvosi bravúr segítségével mentették meg az életét. Egyik tüdeje embóliát kapott, miközben félő volt, hogy a szíve is leáll. Edina azóta felépült, és sikeresen lefutott két maratont. Ezzel a teljesítménnyel ad reményt másoknak ahhoz, hogy súlyos betegségükkel emelt fővel küzdjenek meg, maradjanak életben és álljanak talpra.

Veres Richárd

Richárd mind kiemelkedő sporteredményeit, mind úttörő szociális munkásságát tekintve példaértékű magyar sportoló. A heves megyei falucskából a kick-box világbajnoki dobogó csúcsára eljutott roma fiú élete bővelkedett a nehézségekben, hiszen édesapja még gyerekként magára hagyta őt, négy testvérét és súlyosan beteg édesanyjukat.

+1: Vajgel Zita,

Zita az SOS Gyermekfalu lakója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik