Sport

Történelem és címvédés Melbourne-ben

A Grand Slam-tornák történetének leghosszabb döntőjében Novak Djokovic legyőzte Rafal Nadalt és megvédte a címét.

Novak Djokovic és Rafael Nadal a vasárnapi finálét megelőzően 29-szer találkozott egymással major tornán, az összetettben pedig a spanyol vezetett 16-13-ra. Az utóbbi időben ugyanakkor a szerb mutat jobb formát kettejük összecsapásán, a tavalyi évet 6-0-ra hozta le az ibériai ellen.

Az első játszmában látszott a játékosokon, hogy nem babra megy a játék, itt is, ott is több rontás jellemezte a játékot. 2-2-ig fej fej mellett haladtak a felek, Nadal ekkor azonban brékelte riválisát és elhúzott 4-2-re. Nole nem adta fel, visszajött a mérkőzésbe, azonban egy újabb bréket követően a spanyol a szett megnyeréséért adogatott, 7-5-re hozta az első felvonást.

A második játszma elképesztően nagy csatát hozott, Djokovic már 5-2-re is vezetett, ám Nadal visszakapaszkodott, a szerb 5-4-es vezetésénél két labdája is volt az egyenlítéshez. Ekkor azonban eljött a meccs egyik fordulópontja, ugyanis egy véleményes szituációnál a Sólyomszem a címvédőnek adott igazat, a spanyol pedig ettől fejben mintha egy kissé szétesett volna és egy kettős hibával nem csak az adogatójátékát, de a szettet is elbukta.

A harmadik játékrészt rendkívül könnyedén nyerte meg Djokovic, kétszer is brékelte az igen sokat rontó Nadalt, így sima 6-2-vel húzta be a szettet.

A negyedik felvonásban 3-3-ig megint csak kiegyenlített játékot láthattunk, ám ekkor Djokovic előbb hozta a saját adogatását, majd elképesztő labdameneteket megnyerve úgy tűnt, brékeli Nadalt, aki azonban semmi negyvenről állt talpra és egyenlített. Ekkor eleredt az eső, így be kellett fedni a pályát, na meg törölni is kellett egy kicsit, ám a kényszerszünet csak pár percig tartott – a szerb szemszögéből jókor, a spanyoléból a lehető legrosszabbkor jött ez a szünet. A két teniszező azért csak kihúzta a rövidítésig, és 5-3-nál úgy tűnt, hogy Djokovic megvédi a címét, ám Nadal – ki tudja honnan – újabb erőtartalékokat mozgosított és megnyerte a játszmát, döntő szettre kényszerítve riválisát.

A spanyol a mindent eldöntő ötödik etapban egy jókor beütött bréklabdának köszönhetően már 4-2-re is vezetett, ám amikor két labdára volt a háromgémes vezetéstől, elkövetett egy buta hibát – könnyű helyzetből vonal mellé ütötte a lasztit -, a szerb pedig ezen felbuzdulva el is vette az adogatójátékát, majd hozta a sajátját, 4-4-ről folytatódott ez az elképesztő küzdelem.

Nadal szervajátéka következett, az első labdamenet pedig igazán heroikusra sikerült: bő ötórányi játék után egy 31 ütésből álló pontot nyert meg a spanyol, majd egy bréklabdát is hárítva lépett el 5-4-re, Djokovicnak a meccsben maradásért kellett adogatnia – sikerrel megtette.

A hihetetlenül hosszú labdamenet:

Ezt követően jött az újabb fordulat, korábban már-már úgy tűnt, hogy Nole elfogyott az erejével, ám kihasználva Nadal megingásait lépéselőnybe került, így közel került a címvédéshez. A spanyolnak megvolt minden esélye a brékre, ám Djokovic fordított és végül behúzta a mérkőzést, megvédve ezzel a címét. Ez volt a 24 éves szerb harmadik sikere Ausztráliában, ezt megelőzően 2008-ban és 2011-ben diadalmaskodott Melbourne-ben.

A 107 éves Australian Open történetében ez nem csak a leghosszabb döntő, de a leghosszabb mérkőzés is volt egyben. Az összes Grand Slam-tornát tekintve is ez volt a legmaratonibb finálé. 5 órán és 53 percen át tartott ez a hihetetlen küzdelem, széket is kellett vinni a két harcosnak az eredményhirdetésnél, mert már alig bírtak a lábukon állni.

Eredmény – Australian Open, férfi egyes, döntő
Novak Djokovic (szerb, 1.) – Rafael Nadal (spanyol, 2.) 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5-7), 7-5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik