Sport

A legjobb fiatal sportolókat díjazták

Az úszó Gyurta Dániel és az öttusázó Kovács Sarolta volt a 2011-es év legjobb utánpótlás korú sportolója - derült ki az Uránia Filmszínházban megtartott Héraklész Gálán.

A Nemzeti Sport Intézet (NSI) által szervezett gálán a Héraklész Program keretében támogatott 20 olimpiai sportágban tavaly kiemelkedő nemzetközi eredményeket elért, 14-23 éves versenyzőket és edzőiket díjazták.

Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Héraklész Program 2002-es elindítása óta a támogatott sportolók összesen 1336 érmet nyertek a különféle korosztályos és felnőtt világversenyeken, ebből a tavalyi Európa-bajnokságokon 107-et, a vb-ken 49-et. A 2011-ben begyűjtött 156 medálból az aranyak száma 50, az ezüstöké 42, a bronzoké pedig 64 volt, s ugyanakkor a versenyzők rekordnak számító, 342 alkalommal végeztek az első nyolc között. Szabó Tamás, az NSI főigazgatója hozzátette: a pekingi magyar olimpiai csapatnak a 30, a londoninak viszont már 70 százalékát adják majd a héraklészes sportolók, s Rióban, 2016-ban ez az arány már száz százalék lehet.

A férfiaknál Gyurta Dániel – aki edzőtáborozás miatt nem vett részt az eseményen – azzal érdemelte ki az összetett elsőséget, hogy a felnőtt nagymedencés világbajnokságon, valamint a rövidpályás Eb-n is aranyérmes lett 200 m mellen. A nőknél abszolút legjobbnak választott öttusázó, Kovács Sarolta tavaly egyéniben junior világbajnoki címet szerzett, a felnőttek között pedig vb-második volt. Most éppen azt a Csipes Tamarát előzte meg, akit a sportújságírók decemberben 2011 legjobb felnőtt női sportolójának választottak. Kovács azon a voksoláson harmadik lett.

A Héraklész Program sikerét jelzi az is, hogy Gyurta a felnőttek mezőnyében másodikként zárt az Év Sportolója szavazáson.

A Héraklész Gálán a 2-4 főből álló kiscsapatok versenyében a férfiaknál a 200 méteren ifjúsági világbajnok Tótka Sándor, Hérics Dávid kajak kettest, illetve az ifi vb-n 500 m-en második Lucz Dóra, Nagy Flóra, Farkasdi Ramóna, Horváth Noémi összetételű női kajak négyest választották a legjobbnak. A nagycsapatoknál csak egy győztest hirdettek, itt az U20-as világbajnokságon másodikként végzett női vízilabda-válogatott érdemelte ki az elsőséget.

A 20 sportágban összesen 107 fiatal sportoló, valamint edzőik részesültek elismerésben. A díjakat egykori olimpiai és világbajnoki érmesek adták át. A Héraklész Program keretében jelenleg összesen 1661 – 14 és 23 év közötti – tehetséges sportoló részesül rendszeres állami támogatásban.

A legjobbak

Férfi egyéni összetett:

1. Gyurta Dániel (úszás)
2. Pásztor Bence (atlétika, kalapácsvetés)
és Korisánszky Dávid György (kajak-kenu)
3. Herczeg Norbert (ökölvívás)

Női egyéni összetett:

1. Kovács Sarolta (öttusázó)
2. Csipes Tamara (kajak-kenu)
3. Németh Zsanett (birkózás) és Joó Abigél (cselgáncs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik