Sport

Hatalmas dicséret a magyar pingpong(ozó)nak

Sikeresnek ítélte a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség a World Tour budapesti állomását. Sokan voltak, Kína is itt volt, jövőre is jönnek.

A kínai világsztárnak nagyon tetszett Budapest
és még egy magyart is kiemelt értékelésében (Fotó: Kummer János)

51 ország 360 asztaliteniszezője látogatott el a nemzetközi szövetség Pro Tour sorozatát felváltó viadala, az ITTF World Tour első állomására, Budapestre. 25 éve nem rendezett ilyen rangos nemzetközi tornát a magyar asztalitenisz, így érthetően elégedetten tartottak sajtótájékoztatót a Körcsarnokban.

Pákh Imre, a szövetség elnöke, Barsai Emese, a hazai szervezet főtitkára mellett jelen volt a két egyéni versenyszám győztese, a férfi világranglista vezetője, Ma Long, és a női győztes Liu Shiwen, valamint a világklasszis játékosok edzője is.

Pákh Imre köszönetet mondott a Dechatlon és a Yamaha szerepvállalásáért, és hozzátette, az esemény illeszkedett a szövetség terveihez, amelyek a sportágat szeretnék egy magasabb pozícióba helyezni. A World Tourt jövőre is megrendezzük, és ringbe szállunk a 2016-os csapat-világbajnokság megrendezéséért is. A válogatott edzőközpontjául szolgáló Ormai László Sportcsarnok nemzetközi edzőközponttá alakulhat, rekonstrukción esik majd át, és az sem zárható ki, hogy a mieink ázsiai edzőtáborokban fejleszthetik tudásukat.

Barsai Emese a Sport24 kérdésére elmondta, nagyon nehéz és kemény munka volt a World Tour megszervezése, hiszen korábban az olimpiai világselejtező rendezéséért szállt harcba hazánk, de azt elbuktuk, ellenben bekerültünk az új sorozat állomásai közé. Két hónap állt rendelkezésre, és amikor megkapták a kínai szövetség első levelét a szövetség munkatársai, el sem akarták hinni, hogy a világ legjobbjai is eljönnek Budapestre. Az esemény nagyjából 50-60 millió forintos költséggel bírt.


Ma Long
, a tavalyi sorozat végső győztese, a világ jelenlegi legjobb játékosa elmondta, nagyon tetszett neki Budapest, a város, jó volt a szervezés, az időjárás pedig nagyon hasonlított a hazai körülményekre. A Sport24 arról érdeklődött nála, vajon volt-e alkalma a verseny ideje alatt a többi asztaliteniszezőt, netán a mieinket megnézni, egyáltalán elképzelhető-e, hogy valamit ők lesnek el mástól.

„Nem sok idő van arra, hogy megnézzünk egy másik mérkőzést, hiszen a szervezés sajátossága miatt gyorsan jönnek egymás után a meccsek, magunkat kell felkészíteni. Azt láttam, hogy a magyarok fiatalok, nagyon fiatalok. Egy valakit jegyeztem meg, Kosibát, neki tetszett a játéka” – mondta a világ legjobbja kérdésünkre.

Becsüljük meg ezt a véleményt, valószínű Kosiba Dániel, a Düsseldorf légiósa is megteszi, olyan ez, mintha Roger Federer dicsért volna meg egy magyar teniszezőt.

„Kétségtelen, hogy a mi nemzetünk nagyon erős a pingpongban, nálunk ez nemzeti sport. Azt hiszem, a szerencsének köszönhettem, hogy én lettem a győztes. Mondjuk úgy, hogy a magyar földnek köszönhettem a szerencsét, szeretném, ha jövőre is visszatérhetnénk ide. Nagyon tetszett a szervezés, a város” – ezek már a női győztes Liu-Shiwen szavai.
Hogy mekkora dicséret a magyar szövetségnek a kínai delegáció jelenléte azt az jelzi, hogy éppen a múlt héten köszöntött be a Holdújév Kínában, és ezt a napot, ha tehetik, otthon ünneplik a kínaiak. Ma Longék, akik az ő elmondása szerint naponta 5-6 órát edzenek (!), azonban Budapesten köszöntötték.

A csapat vezetője elmondta, a Holdújév olyan ünnep Kínában, mint Európában vagy Amerikában a karácsony. A játékosok közül a legtöbben elmentek valamelyik kínai étterembe Budapesten, hazatelefonáltak szüleiknek, családtagjaiknak. Az egynapos szabadidő alkalmával sikerült megismerniük a fővárost, Budapest kivétel nélkül mindenkit megérintett.

„Kínában 1 milliárd 300 millió ember él. Aki nem asztaliteniszezett, az nézi az asztaliteniszt. Úgy érzem, erkölcsileg mindenképpen meg vagyunk becsülve, de anyagilag sem panaszkodhatunk. Minden korszak más és más, 103 világbajnokunk van 1959 óta, ők mind mást és mást kaptak ettől a sportágtól. Úgy érzem, van hová fejlődni, és azt szeretnénk, ha a magyar asztalitenisz is egy magasabb szintre lépjen” – mondta a kínai csapat vezetője a World Tourt értékelő sajtótájékoztatón.

A versenyzők egyébként a héten Szlovéniába utaznak a sorozat második állomására.

A szövetség elnökével szerdán olvashatnak interjút oldalunkon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik