Sport

Super Bowl: 2007 újratöltve

Végletekig kiélezett, rendkívül szoros meccseken dőlt el a 2012-es Super Bowl résztvevőinek kiléte. A New England és a New York Giants örülhetett.

Mint ahogy tegnapi beharangozó írásunkban megjegyeztük az AFC és az NFC főcsoportok döntőjében egyik csapat sem mehetett biztosra. Nos, a sporttörténelem újraírta önmagát azzal, hogy megismétlődik a 2007-es finálé. Vasárnap éjszaka kiderült, hogy az NFL idei nagydöntőjét újra a New England Patriots és a New York Giants vívja. Mindkét főcsoportdöntőn három pont döntött. Ráadásul a Giants hosszabbításban biztosította helyét a fináléban. De lássuk a részleteket.

New England Patriots-Baltimore Ravens 23-20 (3-0, 10-10, 3-10. 7-0)
Irányítók: Tom Brady 22/36 239 yard, 2 INT, ill. J. Flacco 22/36 306 yard, 2 TD, 1 INT,
Legjobb futók: B. Green-Ellis 66 yard, 1 TD, ill. R. Rice 67 yard,
Legjobb elkapók: R. Gronkowski 87 yard, ill. A. Boldin 101 yard

Hektikus meccsen nem sikerült a Baltimornak megroppantania a New Englandot, bár közel állt hozzá. Annak ellenére, hogy Tom Brady 16. rájátszásbeli győzelmével beérte az NFL történetének talán legnagyobb legendáját Joe Montanát, ez a győzelem nem róla szólt – konkrétan touchdown passz nélkül, és két eladott labdával hozta a találkozót. Nem ment neki, ezért a Patriots inkább BenJarvus Green-Ellis Pazar futásaira és a védelemre hagyatkozott.

Baltimori részről az irányító Joe Flacco az idén tőle megszokottól jobb produkcióval rukkolt elő, ami két hajszálpontos touchdown passzt és mindössze egy interceptiont jelentett. Mindez azt jelentette, hogy a harmadik etap végén még vastagon 20-16-ra vezetett a Baltimor. A találkozó végére maradt a slusszpoén. Patriots fordítás és három pontos vezetést követően fél perccel a vége előtt mezőnyrúgáshoz jutott a Ravens, ami egyenlítéshez és a hosszabbításhoz éppen elegendő lehetett volna. Billy Cundiff lába azonban megremegett, 32 yardról csúful a bal pózna mellé lőtte a labdát.

A New England Patriots-Baltimore Ravens összefoglalója:

 

San Francisco 49ers-New York Giants 17-20 (7-0, 0-10, 7-0, 3-7,H:0-3)
Irányítók: A. Smith 12/26 196 yard, 2 TD, ill. E. Manning 32/58 316 yard, 2 TD,
Legjobb futók: F. Gore 74 yard, ill. A. Bradshaw 74 yard,
Legjobb elkapók: V. Davis 112 yard, 2 TD, ill. V. Cruz 142 yard

Ha lehet a Giants és a 49ers még szorosabb meccset vívtak  az NFC főcsoportdöntőjében. A New York végül Lawrence Tynes hosszabbításban szerzett mezőnygóljával hódította el az NFC bajnokának járó George Halas-trófeát.

A találkozó negatív hőse a 49ers visszahordója Kyle Williams kétszer is elejtette a labdát. Először a rendes játék végén, amiből Manning és Manningham touchdownjával fordított a Giants. Ezt 3 pontos előny David Akers még egalizálni tudta egy mezőnygóllal. A hosszabbításban azonban Williams saját térfelén újra „villant”, saját térfelén ejtette el a labdát, amit a Giants Lawrence Tynes révén 31 yardos mezőnygóllal büntetett.

A San Francisco 49ers-New York Giants összefoglalója

A két főcsoportgyőztes a 46. Super Bowlon Indianapolisban, a Lucas Oil Stadiumban február 5-én találkozik – nem mellesleg a szünetben Madonna szórakoztatja majd a nagyérdeműt.
A két vesztes játékosai közül néhányan ezt megelőzően január 29-én Hawai-on, a Pro Bowlon vigasztalódhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik