Sport

Minden siker alapja a mozgás

Mozgásra fiataloknak és idősebbeknek egyaránt szükségük van ezért is nagyszerű kezdeményezés, hogy Székesfehérvár intézményei biztosítják a lehetőséget a rendszeres sportolásra.

Nem csak az élsport, hanem a szabadidősport is rettentően fontos. A sportváros titulusra megérett Fehérvár, főként tavalyi eredményei jogán, de az élsport mellett az utánpótlás-nevelés, a diák, és a szabadidősport is mind nagyobb szerephez jut. 
Nem véletlen, hogy a Kihívás Napja eddig lebonyolított 21 esztendeje alatt Székesfehérvár 16 alkalommal lett az ország legsportosabb városa kategóriájában. Ezeknek a sikereknek azok a programok is az alapjai, melyeket évek óta folyamatosan szervez az Önkormányzat. Jó lenne, ha minél többen élnének, ezekkel a nagyon változatos sportolási alkalmakkal. Ennek egyik példája a Nyitott Tornatermek akció, mely ráirányítja a figyelmet a rendszeres mozgásra. Az országban egyedülálló módon a koronázó város lakossága díjmentesen sportolhat a város iskoláiban, ahol lehetőség van az ovis tornára, a rehabilitációs és mozgásterápiás gyógytornára, valamint helyet kap az alakformáló női kondi torna és zenés gimnasztika. Gyerekek és felnőttek is jelentkezhetnek a floorballra, illetve tollaslabdázni, ezen kívül tekézhetnek, de lehet kosárlabdázni és asztaliteniszezni. A Nyitott Tornaterem akció 2004-ben indult, a kezdeményezés által alkalmi sportbarátoknak, sportegyesületeknek, városrészi, lakóközösségi sportprogramok szervezőinek, óvodáknak nyílt lehetőségük a szabadidő hasznos eltöltésére. Ezek mellett több helyen speciális foglalkozásokat tartanak betegeknek, fogyatékosoknak. Mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy Székesfehérváron hetente mintegy négyezer ember sportol az akció keretén belül. Nagy népszerűségnek örvend hétvégenként a foci, de a kondicionáló tornáknak is magas a részvételi aránya minden alkalommal. Jelenleg 18 tornateremben 16 sportág közül választani. Azt azonban feltétlenül tudniuk kell a sportolni vágyóknak, hogy a megadott helyszíneken a meghatározott időben, a helyszínen felvett tiszta talpú sportcipő vagy tornacipő, sportöltözet és a megfelelő saját sporteszköz – saját asztalitenisz ütőt, tollaslabdaütőt a résztvevőknek kell maguknak biztosítaniuk. Az is természetes, hogy mindenki a saját felelősségére vesz részt ezeken a sportolási lehetőségeken. A nyugdíjas tornán azonban nemcsak a „szép korúak” vehetnek részt, hanem magukkal vihetik unokáikat is, és közben most már ők maguk is korosztályuknak megfelelő mozgást végezhetnek. A cél, pedig, hogy a család gyerekekkel együtt végezze ezt a tevékenységet. Az egészség megőrzése szempontjából a sportos kikapcsolódásra, a sportos időtöltésre a nyitott tornatermek akció remek lehetőséget ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik