Sport

A magyar úszókat ünnepelték

A tavalyi világbajnokságon és a szintén 2011-es rövidpályás Európa-bajnokságon érmet szerzett magyar úszókat köszöntötték kedden.

A dobogón végzetteknek Réthelyi Miklós miniszter, Czene Attila sportért felelős államtitkár, valamint Szekeres Pál, sportért felelős helyettes államtitkár adta át az okleveleket az ünnepségen.

Elismerést érdemelt ki Gyurta Dániel, aki címét megvédve aranyérmes lett 200 méteres mellúszásban, míg Cseh László (200 méter  vegyes), Kis Gergő (800 méter és 1500 méter gyors), valamint Gercsák Csaba (25 kilométeres nyíltvízi úszás) harmadikként ért célba a nyári, sanghaji vb-n.

Réthelyi Miklós köszöntőjében a kemény munka és a szorgalom jutalmának minősítette az úszók által elért sikereket, amelyeknek – szavai szerint – nehéz gazdasági helyzetben más az akusztikájuk. “Ne feledjék – tette hozzá. – Magyarországnak hiteles példaképekre van szüksége.”

A miniszter reményének adott hangot, hogy a nyári londoni olimpián sokszor csendül magyar fel a magyar Himnusz az eredményhirdetések alkalmával.

Czene Attila, az olimpiai bajnok úszóból lett államtitkár 2012-re hasonlóképpen szép eredményeket kívánt, majd leszögezte: bízik benne, hogy maximum egy hónap múlva pénzben is “szépen jutalmazzák” a tavalyi világ- és Európa-bajnoki érmeseket.

A múlt évi, szczecini rövidpályás Eb-n is remekeltek a magyar úszók, akik tizenkét dobogós helyezést gyűjtöttek Lengyelországban. Cseh három aranyérmet nyert (200 méter vegyes, 400 méter vegyes, 200 méter  pillangó), továbbá egy bronzérmet is szerzett (200 méter gyors), Gyurta a “szokásos” első helyet érdemelte ki sikerszámában. Egyformán ezüst és bronz lett a jutalma Jakabos Zsuzsannának (100 méter vegyes, 400 méter  vegyes) és Verrasztó Evelynnek (200 méter vegyes, 200 méter gyors), utóbbi bátyja, Dávid egy második (400 méter vegyes), Bernek Péter (200 méter hát) és Takács Krisztián (100 méter gyors) pedig egy-egy harmadik hellyel járult hozzá a magyar diadalsorozathoz a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalon.

Az érintettek közül Gercsák és Bernek nem tudott részt venni az ünnepségen, ők később kapják meg az elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik