Sport

Veszélyben a magyar atléták felkészülése

Futó Csaba
Futó Csaba

újságíró. 2012. 01. 16. 11:40

Elmaradhat az összes idei fedettpályás atlétikai bajnokság, mivel a Syma Csarnok mellett felállított sátor pályája nem alkalmas versenyrendezésre.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke elmondta, erről pénteken döntött szakmai véleményekre alapozva, s egyben tájékoztatta a határozatról az illetékeseket, azaz a Nemzeti Sportközpontokat (NSK), a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) és a sportállamtitkárságot is.

A MASZ-elnök szerint először 2011 közepén kaptak arról információt, hogy 2012-ben nem lesz lehetőség a Syma Csarnokban versenyezni, mivel az NSK változtatni kíván a Symával kötött szerződésen, amely évi 170 napot biztosított sport célokra. Helyette több megoldás szóba került – Millenáris, könnyűszerkezetes csarnok – végül az a döntés született, hogy az atlétika visszatér a 2004-2005-ös megoldáshoz, amikor szintén a sátorban zajlottak a fedett viadalok. Ám Gyulai szerint ekkor még senki sem tudta, milyen állapotban van a 2004-es fedett vb pályája, amelyet a sátorba beépítettek.


“Amikor tavaly ősszel kiderült, hogy ez lesz a megoldás, azt kértük, hogy ne az ottani alapra fektessék le a pályát, hanem tegyenek le egy 20 centiméteres betonréteget, de azt a választ kaptuk, hogy az drága
– nyilatkozott Gyulai Miklós. – A 2004-es vb-pályát finoman szólva sem az előírásoknak megfelelően tárolták, el lehet képzelni, milyen állapotba került. Lefektették a hatsávos versenypályát, amely hepehupás, élsportra alkalmatlan. Legfeljebb bemelegíteni, edzeni lehet rajta.”

A MASZ-elnök hozzátette, már több sérülés is történt a pályán, a 100 méteren utánpótlás Eb-7. Karlik Dániel például Achilles-ín-szakadást szenvedett.

Az olimpia évében meghozott, így meglehetősen kockázatos döntés Gyulai szerint nem végleges, reményeik szerint még változhat a helyzet.

“Ha be tudunk menni a Syma Csarnokba, ott megrendezzük a bajnokságokat, de a sátorban biztosan nem. Bécsben és Pozsonyban keresünk az atléták számára versenyeztetési lehetőséget, az utaztatásban kapunk segítséget a MOB-tól. Ezen kívül rendelkezésre áll a Budapesti Honvéd SE futófolyosója” – mondta Gyulai Miklós, aki jelezte, a bajnoki pontrendszer miatt a MASZ-nak az összes országos bajnokságot egységesen kell kezelnie. Ezért az idén elmaradó fedett bajnokságok mellett a téli dobó ob-k sem jelenthetnek majd pontokat, bár azok megrendezését szakmai okokra hivatkozva továbbra is indokoltnak tartja a szövetség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.