Sport

Úton a magyarok Afrika sötét zugába

Szombat reggel elrajtolt a Budapest-Bamako rali, amely a nevével ellentétben ezúttal az eldugott Bissau-Guineába tart.

Az idei Budapest-Bamako rali résztvevői a korábbi indulóknál is bevállalósabbak. Az Észak-Nyugat Afrikán keresztül dél felé ereszkedő mezőny ezúttal nem Mali fővárosába tart, hanem egy pici, eldugott kis országba, Bissau-Guineába.

A gazdasági válság miatt megváltozott a karaván aránya, a 35 országból érkezett 400 indulóból mintegy 250 külföldi.

Az útvonal nagyrészt a szokásos, az európai úrvezetés után következik Marokkó, Mauritánia, majd a mezőny egy nyugati kunkorral jut el Bissau-Guineába, és annak fővárosába, Bissauba.

A nyugat-afrikai, minden szempontból elmaradott, a világ legszegényebbjei közé tartozó, véres múlttal és 400 km aszfaltozott úttal rendelkező kis ország az elmúlt időben két dologról volt híres: az egyik a virágzó drogkereskedelem, a másik pedig az elnök, Malam Bacai Sanha januári halála, ami újabb bizonytalansági faktort jelent.

A szervezők szerint vállalható a kijelölt útvonal, mert az elnöknek nem volt valódi hatalma, az a kormány, de főleg Carlos Gomes kezében van.

Ha az elnöki utódlás erőszakos eseményekbe fordulna, a szervezők ígérete szerint akár az “utolsó pillanatban” is meg tudják változtatni a végső útvonalat, több “B terv” is készült.

A jótékonysági ralifutam az 56-osok teréről rajtolt szombat reggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik