Sport

Szalayék fejest ugrottak a homokba

Ásásokkal teli nap után Szalayék összetettben a 20. helyen állnak, az autósoknál továbbra is Peterhansel vezet.

Az autósoknál az amerikai Robby Gordon (Hummer), a motorosoknál pedig a spanyol Marc Coma volt a leggyorsabb a Dakar-rali pénteki, 12., perui szakaszán, Peruban. Összetettben a francia Stéphane Peterhansel maradt az élen, Coma visszavette a vezetést Cyril Despres-től.

Az autósok versenyében élen álló francia Stéphane Peterhansel sokakhoz hasonlóan a homok fogságába esett, ahonnan 20 perces ásás után szabadult csak ki. A szakaszt az előző napon technikai problémái miatt hatalmas időveszteséget elszenvedő Gordon nyerte az orosz Novickij (Mini) és a Toyotával remeklő dél-afrikai de Villiers előtt.

Peterhansel idővesztesége végzetes is lehetett volna, de csapattársa, az összetettben második spanyol Nani Roma is elidőzött a dűnék között, így a tizedik Dakar-sikeréhez közelítő francia 20 perccel vezet.

A motorosoknál a spanyol Marc Coma különösebb gond nélkül teljesítette a napot, megnyerte a szakaszt, és a francia Despres-vel folytatott párviadalában másfél perces előnyre tett szert.

A nap összefoglalója:

Szalayék egy egész homokhegyet lapátoltak arrébb
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs kisebb homokhegyet hordott el annak érdekében, hogy folytathassa a versenyt. A tizenegyedik Dakarján induló pilóta szerint a verseny egyik legnehezebb szakasza volt az Ariquepa és Nazca között.
Sokan egyetértettek vele, ugyanis az élmezőnyből is csak nagyon keveseknek nem kellett elõvenni a homokfutót és a lapátot…
„Ásásszakmailag sokat fejlődtem, ez nem is kérdés. Ifjú koromban nem voltam képes ilyen rövid idő alatt elhordani egy ekkora nagy homokhegyet” – mondta Bunkoczi László, miután a 32. helyen célba értek.
„A tengerpart után bementünk egy dobálós részre, ahol már dűnék is voltak bőven, előttünk például rögtön ott ásott két kamion és két autó, úgyhogy nem tudtam a jó nyomon menni.
El is akadtunk annak rendje és módja szerint, s bár odajött egy tucat perui, és lelkesen tolta a kocsit, azon kívül, hogy rendes dolog volt tőlük, annyit segített, mint halottnak a csók. Viszont a hideg víz, amit adtak, nagyon jólesett az ásás után” – mondta Szalay.

Az Opel Dakar Team párosa ezután lendületesen folytatta az útját, de megint beért egy katlanba, ahol egy csalóka nyomba tévedve beleugrottak a fentebb már említett homokhegybe.

„Alaposan megütöttem a jobb könyökömet, amikor orral beleálltunk a homokhegybe, de ez még a legkevesebb volt, mert utána félórás ásás következett – mondta Szalay. – Reggel pont azt mondtam Lacinak, hogy Afrikában, amikor már csak három nap volt hátra a versenyből, már majdnem biztos volt, hogy célba érünk, itt meg… Itt meg imádkoztunk, hogy túléljük a mai napot, s most imádkozunk, hogy túléljük a holnapit. Várjuk nagyon a szervizcsapatot. A határon volt egy kis baj, nem tudtak rögtön átjönni, de késő estére elvileg ideérnek, ami azért jó, mert odaütöttük az autó elejét és hátulját. Köszönöm Sebestyén Sanyinak, hogy másfél napra kölcsönadta a szervizcsapatát, a fiúk nélkül nehezen tudtuk volna teljesíteni a napot.”

Szombaton a verseny egyik legnehezebb szakasza vár a mezőnyre Nazca és Pisco között, melyet a Szalay, Bunkoczi kettős az összetett 20. helyről vár.

Dakar-rali, 12. szakasz (Arequipa-Nasca)

Autósok:
1. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 2:14:32 óra
2. Leonyid Novickij (orosz, Mini) 15:18 perc h.
3. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Toyota) 22:06 p h.
…32. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Antara) 1:56:58 óra h.
Összetett:
1. Stéphane Peterhansel (francia, Mini) 35:19:04 óra
2. Nani Roma (spanyol, Mini) 20:00 p h.
3. de Villiers 1:06:40 ó h.
…20. Szalay, Bunkoczi 15:37:20 ó h.

Motorosok:
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 2:24:38 ó
2. Joan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 2:43 p h.
3. Jordi Viladoms (spanyol, KTM) 3:10 p h.
Összetett:
1. Coma 39:38:16 ó
2. Cyril Despres (francia, KTM) 1:35 p h.
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 1:13:49 ó h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik