Sport

Még várat magára a fehérvári csoda

A Sapa Fehérvár AV19 eygüttese hazai pályán 7-6-ra kapott ki az Olimpija Ljubljanától az osztrák hokiligában.

A Sapa Fehérvár AV19-et a találkozó előtt mindössze egy pont választotta el attól, hogy bebiztosítsa helyét az osztrák hokiliga első hat csapata között, vagyis a felsőházban végezzen az alapszakaszban. Az ellenfél az az Olimpija Ljubljana volt, amely hasonló tettre készül, a szlovének egy egység hátránnyal a hatodik a tabellán, azaz igazi négypontos meccsre volt kilátás. Ezen a mérkőzésen debütált egyébként a hazai közönség előtt Chad Klassen, a Fehérvári Ördögök kanadai játékosa.

A bemelegítésnél déjá vu érzése lehetett a csarnokot csurig megtöltő szurkolóknak, ugyanis a vendégek kapuja mögött kitörött az egyik plexi, így késve kezdődött az összecsapás. Vasárnap, amikor a székesfehérváriak a listavezető Linz otthonában vendégeskedtek, hasonló okok miatt csúszott az első korongbedobás.

Íme a bemelegítés során kitört plexi:

A találkozó elképesztő iramban kezdődött, Ales Music ugyanis már 29 másodperc után megszerezte a vezetést a vendégeknek, azonban még le sem telt az első perc, amikor már 1-1 virított az eredményjelzőn, a pontgyáros Derek Ryan egalizált – Klassen első gólpasszát jegyezte. Nem örülhettünk sokáig, Brock McBride ugyanis nem sokkal később megint a Ljubljanát juttatta előnyhöz. Kevin Primeau fiai mentek előre, mint a veszett fenevad, Vas Márton emberhátrányból, Palkovics Krisztián pedig egy szép akció végén mattolta Jean Philippe Lamoureux-t, így 3-2-vel zárult ez az elképesztően izgalmas húsz perc.

A második harmadban már kiegyenlítettebb játék folyt a jégen, mind a két oldalon megvoltak a lehetőségek, az újabb gólt pedig az Olimpija szerezte, Bostjan Golicic közelről, Adam Munro lábai között kotorta be a pakkot a hálóba. A folytatásban egy-egy emberfór maradt kihasználatlanul, majd újra kihagyott egy pillanatra a fehérvári védelem, 3-4 volt az állás két etapot követően.

Álomszerűen indulhatott volna a harmadik húsz perc, ugyanis Ladislav Sikorcin lépett ki a védők között és egyenlített, ám kisvártatva jött a hidegzuhany, újra az Olimpija vezetett. Pár perccel később újra Munro kapitulált, takarásból süvített egy bomba a kapujára, a löket pedig kifogott a kanadai kapuson. Mindezek ellenére ment előre a közönség által hajtott Volán, ám a helyzeteink kimaradtak, közben pedig háromra nőtt a két csapat közti különbség.

Nem adtuk fel, majd a lehető legjobbkor jött Klassen első székesfehérvári gólja Ryan passzát követően, nem sokkal később pedig Horváth András talált be, így az utolsó hat percet 6-7-ről várták a csapatok. A hajrát végigtámadtuk, Lamoureux-nak akadt dolga bőven a kapuban. Az utolsó minutumban Primeau lehozta Munrót és mezőnyjátékost küldött be a helyére, azonban több találat már nem született, így 7-6-ra kikapott a Fehérvár.

Nem kell azonban kétségbe esni, vasárnap újra hazai jégen játszanak a fiúk, az ellenfél pedig a sereghajtó Acroni Jesenice lesz. A Volán továbbra is saját kezében tudhatja a sorsát.

Eredmény – EBEL, alapszakasz
Sapa Fehérvár AV19 – Olimpija Ljubljana 6-7 (3-2, 0-2, 3-3)
A magyar csapat gólszerzői:
Ryan (1.), Vas (12.), Palkovics (16.), Sikorcin (41.), Classen (53.), Horváth (54.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik