Sport

Peterhansel szakaszgyőzelme, Szalayék stresszes napja

Az autósoknál Stéphane Peterhansel volt a leggyorsabb a Dakar-rali 11. szakaszán, Peruban. Szalayék a 17. helyet szerezték meg.

Az autósok mezőnyéből a viadal hivatalos honlapja alapján Nani Roma közel négy perccel volt lassabb az összetettben is vezető, korábban két és négy keréken is többszörös győztes Stephane Peterhanselnél, a harmadik időt pedig a portugál Ricardo Leal dos Santos autózta.

Stresszes napon van túl a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős, ez azonban nem akadályozhatta meg abban, hogy megszerezze a 17. helyet és egyre előrébb tornázza magát az összetettben. Az Opel Dakar Team párosa azzal a tudattal állt oda a két részbõl álló, összesen 534 kilométernyi szelektív szakasz rajtjához, hogy tudta, nem számíthat a Darázsi Zsolt vezette versenykamionra. Ugyanis az MAN kuplungja tönkrement, a trió ott ragadt a dűnék között és még a szervizkamionnak is vissza kellett fordulnia, hogy kimenekítse, hiszen a mezőny elhagyta Chilét és Peruban folytatta a száguldást. Így azután a csapatnak a Hungarian Dakar Team nyújtott segítő kezet.

“Vízválasztó nap volt a mai. Az előzetesen kiadott útvonaltervben nem nagyon volt dűne, aztán csak előkerültek valahonnan azok az óriási, nagyon puha homokhegyek. Amikor megláttuk, azonnal megálltam, hogy leengedjük a kerekeket. Hárman megelőztek, de ők utána ott ástak, amikor mi vígan elmentünk mellettük” – mondta Szalay, aki még azt is hozzátette, ezek után beértek egy mély homokos részre, ahol három Buggy ásott. Azokat szlalomozva kerülte ki a páros, az egyiktől csak néhány centire volt, de a magyar pilóta tudta, ha elveszi a gázt, akkor jöhet az ásás. Nem jött – szerencsére.


“A második szakasznak volt egy sziklás része, amelyen sokszor kétesélyes volt, hogy az autó leesik a szakadékba, vagy fent marad az úton. Laci a vége felé már nem is mondta, hogy balra menjünk vagy jobbra, hanem csak azt, hogy türelmesen, türelmesen, türelmesen. Igaz, volt alapunk az óvatosságra, mert a végén csak ráugrattunk egy köves dombra és eltörtük az egyik rugót. Összességében azonban elégedett vagyok a nappal, hiszen az volt a cél, hogy végigmenjünk, és végigmentünk. Persze, nem mondom, hogy nem volt stresszes…”
– fogalmazott Szalay.

A motorosoknál – akiknek hosszabb szelektív szakaszt kellett teljesíteniük csütörtökön – a spanyol Gerard Farres Guell lett a második az összetettben is élen álló Cyril Despres mögött, a harmadik helyen pedig a címvédő, spanyol Marc Coma végzett.

Pénteken az Arequipa és Nasca közötti szakasz vár a mezőnyre.

Eredmények – Dakar-rali, 11. szakasz (Ariqua-Arequipa)
Autósok (60 beérkező):
1. Stéphane Peterhansel (francia, Mini) 3:56:53 ó
2. Nani Roma (spanyol, Mini) 3:44 perc hátrány
3. Ricardo Leal dos Santos (portugál, Mini) 8:56 p h.
…17. Szalay Balázs (Opel) 1:06:47 ó h.
Összetett: 1. Peterhansel 32:38:05 óra, 2. Roma 22:49 erc hátrány, 3. Giniel De Villiers (dél-afrikai, Toyota) 1:11:01 óra hátrány, …22. Szalay 14:06:49 ó h.
Motorosok (100 beérkező):
1. Cyril Despres (francia, KTM) 4:03:37 óra
2. Gerard Farres Guell (spanyol, KTM) 1:39 p h.
3. Marc Coma (spanyol, KTM) 2:01 p h.
Összetett: 1. Despres 37:11:16 óra, 2. Coma 2:22 perc hátrány, 3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 1:08:40 óra hátrány

Ajánlott videó

Olvasói sztorik