Sport

Most már biztos: Böczögő is ott lesz az olimpián

Böczögő Dorina 8. lett egyéni összetettben a tornászok Londonban zajló tesztversenyén, így biztossá vált, hogy olimpiai kvótát szerzett.

Altorjai Sándor, a magyar szövetség főtitkára csütörtökön elmondta, hogy Böczögő Dorina mind a négy szeren jól teljesített, és bár voltak kisebb hibái, összességében jó gyakorlatokat mutatott be.

“Elégedettek és boldogok lehetünk, mert Hidvégi Vid után Böczögő is megszerezte az ötkarikás indulási jogot, így maximálisan teljesítettük a célkitűzéseinket” – fogalmazott Altorjai. “Ha a jövő hét elején a ritmikus gimnasztikázó Vass Dórának is sikerül megszereznie a kvótát, akkor a Magyar Torna Szövetség négy versenyzővel utazik majd Londonba, ez pedig óriási siker.”

Már 85 magyar biztosan ott lesz
A tornasport képviselői számára ezzel le is zárult a kvalifikációs időszak. Hidvégit és Böczögőt megelőzően az első számú hazai versenyző, Berki Krisztián biztosította helyét az ötkarikás mezőnyben a tavalyi világbajnokságon nyújtott teljesítményével, a többi közt a lólengésben kiharcolt első helyével.
Két sportágban – úszásban és atlétikában – speciális a helyzet, ezekben szintek teljesítése a feltétele az olimpiai indulásnak. Úszásban versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs A szint teljesítése és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban országonként egy staféta indítható.
Hasonló elven alapuló megkötés vonatkozik az atlétákra is, azzal a különbséggel, hogy náluk már most lehet tudni, hogy ki milyen számban indul majd. Eltérés továbbá az is, hogy ebben a sportágban három versenyzőt lehet nevezni A szint teljesítése esetén, míg a B-nél az úszáshoz hasonlóan egyet.
A Magyar Olimpiai Bizottság minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.

A 19 esztendős Böczögő azt mondta, nem szokott izgulni a versenyek előtt, most először fordult elő vele, hogy a megszokottnál idegesebben állt oda a szerekhez.

“Mindennek ellenére, nagyon örülök, hogy jól sikerültek a gyakorlataim és boldog vagyok, hogy ott lehetek majd Londonban az olimpián” – tette hozzá a Békéscsabai TC versenyzője.

Kedd éjjel a lólengésben világbajnoki negyedik Hidvégi Vid szerzett indulási jogot az olimpiára, tavaly októberben pedig a tokiói vb-n a lólengésben aranyérmes Berki Krisztián jutott kvótához. A londoni nyári játékokon három magyar tornász biztosan ott lesz, erre pedig a 2000-es sydney-i ötkarikás csúcsesemény óta nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik