Sport

Hatmilliárdos állami garanciával a Világjátékokért

Ma 12 órakor hirdetik ki Lausanne-ban, hogy ki rendezheti 2017-ben a nem olimpiai sportágak Világjátékát. Szántó Éva, az NSSZ főtitkára bizakodó!

Mint már írtuk, a svájci városban tegnap prezentálta pályázatát a magyar küldöttség, amelyen Szántó Éva főtitkár mellett Gémesi György, az NSSZ elnöke, Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára és Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök vett részt.

– Hogyan zajlott a prezentáció? – kérdeztük Szántó Évától, az NSSZ főtitkárától.

– A prezentáció a másik két pályázótól, a dél-afrikai Fokváros és a lengyelországi Wroclaw képviselőitől teljesen szeparáltan zajlott, nem láthattuk egymás előadását. Annyi bozonyos, hogy a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) illetékesei érdeklődve figyelték és érzésem szerint az első reakcióik pozitívak voltak. Hangsúlyozták, hogy színvonalas prezentációt láttak, de semmi mást nem sugalltak természetesen.

– Nyilván kérdéseket is tettek fel. Milyen témakörökre fókuszáltak ezek?

– Érthető okokból a pénzügyi garanciákat feszegették, de azt gondolom Czene Attila államtitkár úr és a fővárost képviselő Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök is megnyugtató választ tudott adni az állami garanciavállalást illetően.

– Mégis mekkora összegről van szó?

– 6 milliárd forintos állami garancia áll a pályázat mögött, amelyből 1,7 milliárd forint létesítményfejlesztésől szól. Elsősorban azokat a Budapesti Olimpiai Központ kezelésében lévő állami sportlétesítményeket kell felújítani, amelyek a világjátékok versenyhelyszínei lehetnek.


– Való igaz, elég régen költött az állam ezeknek a létesítményeknek a többségére…

– Ha figyelembe vesszük, hogy ezek a sportcélú ingatlanok a teljes budapesti élsportot, különösen az olimpiai sportágakat és ezek mellett a közönséget is kiszolgálják, akkor nyilván többről van szó, mint egy nagy nemzetközi sportesemény elnyeréséről.

– Pár órával a döntéshozatalt megelőzően mit érez, milyenek az esélyek?

– A sansz továbbra is jó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik