Sport

Skaliczki: benne van a bravúr a fiúkban

A magyar férfi-kézilabdaválogatott hétfőn kezdi meg szereplését az Európa-bajnokságon. Három hozzáértőt kérdeztünk az esélyekről.

Hétfőtől Mocsai Lajos csapatán a világ, de legalábbis Magyarország szeme. Pontosabban az egyik, fél szemmel ugyanis a vízilabdázókra is figyelünk, ők is Európa-bajnokságon szerepelnek. Ránk férnek a sikerélmények és a pozitív hírek, és ez a két csapat megajándékozhat bennünket némi boldogsághormonnal. Így gondolják az általunk megkérdezett szakértők is, akik szerint benne van a bravúr lehetősége a magyar férfi-kézilabdaválogatottban.

A mieink Franciaországgal, Spanyolországgal és Oroszországgal küzdenek a csoportmérkőzések során a szerbiai Eb-n, az első három helyezett jut a középszakaszba, a legjobb 12 közé.

A magyar szövetség az első 8-ba kerülést tűzte ki célul, Mocsai Lajos és Ilyés Ferenc csapatkapitány is nehéz küzdelemre számít – véleményüket ide kattintva olvashatod el.

Skaliczki László, a válogatott korábbi, a Pick Szeged jelenlegi vezetőedzője azt várja a válogatottól, hozza ki magából a maximumot, ez pedig sokat érhet.

“Dőreség lenne lemondani az álmainkról” – véli Skaliczki László

„Azt gondolom, az önbizalmunk és az elmúlt időszakban mutatott teljesítmény okot ad arra, hogy bizakodjunk a szereplést illetően. Igaz, a világversenyek hangulata más, mint az edzőmeccseké, de a mi csapatunk van már annyira rutinos, hogy megbirkózzon vele. Dőreség lenne lemondani a bravúrról. Kétségtelen, hogy nagyon nehéz a csoportunk, itt van az előző vb arany- és bronzérmese, de a legszebb emlékeinkből táplálkozva kell nekifutni a küzdelemnek” – mondja Skaliczki László, aki szerint jó, hogy minden másnap kell meccselni a szerbiai Európa-bajnokságon.

„Nüanszok döntenek majd, ahogyan a 2008-as Európa-bajnokságon is, ahol én vezettem a csapatot. Ott öt lehetőségünk volt arra, hogy bizonyítsunk, és akár a legjobb négy közé jussunk. Úgy érzem, a taktikai repertoárunk és az erőnlétünk is rendben van. Ami a szegedieket illeti: a kapusteljesítmény Mikler és Tatai révén biztató, mindketten a BL-ben edződnek, de Fazekas Nándi is nagyon rutinos, a kapitány még nem döntött a kérdésben. Zubai Szabi szerepe megkérdőjelezhetetlen, a kérdés csak az, mennyit tud majd pihenni a meccseken, a szíve mindig viszi előre, fontos, hogy ne fáradjon el.

Vadkerti Attila nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban, csakúgy, mint Ancsin Gabi, aki megtanulta alkalmazni a lövésmódszereket, megtalálta a megfelelő távolságokat. Kérdés, hogy a négy balkezes átlövő között mennyi szerepet kap. Az alapcsapatunk Császárral, Ilyéssel, az Iváncsik testvérekkel, Mocsaival és Zubaival remek kiindulópont, 1-2 csere a védekezésben jó variációs lehetőséget jelent a kapitány számára” – így Skaliczki László.

Szucsánszki Zita szerint a srácok együtt vannak a pályán kívül, ez jól sülhet el

„A fiúk szerintem bármire képesek lehetnek, nagyon jó csapatunk van” – ezek már Szucsánszki Zita, az FTC-Rail Cargo Hungária női csapata átlövőjének szavai. „Bennük van a bravúr lehetősége, szívből szurkolok nekik, hogy sikerüljön. Nehéz csoportba kerültek a srácok, de van esélyük arra, hogy továbbjussanak a következő körbe. Úgy látom, hogy a magánéletben nagyon együtt van a csapat, nagyon jó a kapcsolat köztük, és ezt a nyugalmat és összetartást be tudják vinni a pályára. Ez jól jöhet nekünk” – értékelt a női válogatott oszlopos tagja.

Kovács Péter, az Évszázad legjobb magyar kézilabdázójának választott egykori világválogatott játékos, aki jelenleg a Békéscsaba női együttesének szakvezetője azt mondja, megjósolhatatlan, mi történik majd a kontinenstornán:

„Nehéz kérdés, mire juthatunk, hiszen vitathatatlanul a legerősebb csoportba kerültünk. Ezzel együtt úgy gondolom, az orosz válogatott mindenképp verhető, túl vannak már a zeniten. A franciák nem tudni, milyen erős csapattal érkeznek, nem biztos, hogy ezt tekintik a fő versenyüknek, elvégre ők már kiharcolták az olimpiai szereplést. Persze ők és a hagyományosan erős spanyolok a végső sikerre is esélyesek” – mondja a Ferencváros ellen nemrég bravúrsikert arató Előre szakvezetője, aki szerint azért is lesz nehéz kiugró eredményt elérni, mert többeknek ez az utolsó lehetőségük a londoni szereplés kivívására.

Ezen az Eb-n több válogatott is utolsó esélyével élne – mondja Kovács Péter

„Ellentétben a magyar válogatottal, amely áprilisban olimpiai kvalifikációs tornát vívhat, a németek, a szerbek és az izlandiak számára az Eb az egyetlen út az ötkarikás szereplés megszerzésére, ők mindent beleadnak majd. Az a mi esélyeinket növeli, hogy a csapat nagy része régóta együtt játszik, Ilyés, Császár, az Iváncsik testvérek nagyon rutinosak, jól ismerik egymást. Mocsai Lajossal értek egyet, aki azt mondta, az Európa-bajnokság, amelyen persze szeretnénk minél jobban szerepelni, kiváló felkészülési lehetőség az olimpiai selejtezőre. Úgy gondolom, a csoportból tovább lehet jutni, minden más győzelem a bravúr kategóriájába tartozhat” – mondta kérdésünkre Kovács Péter.

A magyar férfikézilabda-válogatott programja
Január 16.: Magyarország – Oroszország (20 óra 15 perctől)
Január 18.: Spanyolország – Magyarország (20 óra 15 perctől)
Január 20.: Franciaország – Magyarország (20 óra 15 perctől)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik