Sport

Szalayék tovább nyomulnak

A Szalay, Bunkoczi kettős újabb sikeres napot zárt a Dakar-ralin, Peterhansel előnye tovább csökkent Gordonnal szemben.

Szalay Balázs és Bunkoczi László (Opel Antara) kevesebb mint egy órát kapott a szakaszt a rikító Hummerrel megnyerő Robby Gordontól.

Az autósok összetett értékelését vezető francia Stéphane Peterhansel (Mini) előnye hat pec alá csökkent Gordonnal szemben. Szalayék a 18. helyen értek célba, összetettben pedig feljöttek a 22. helyre.

Pedig nem alakult minden tökéletesen: reggel egy kamion mögött rajtoltak Szalayék, ami egyben azt is jelentette, hogy jó nagy porban autóztak. A szerpentinen vezetõ, köves, poros szakaszon 97. kilométerig kellett várni az elsõ elõzésre, addig 110 km/órával haladtak a behemót mögött, olyan helyeken is, ahol 150-160-nal tudtak volna egyébként.

Miután nagy nehezen megelõzték a kamiont, nem sokkal késõbb utolérték az egyik Kamazt, amely mellett csak akkor tudtak elmenni, amikor az a vége elõtt öt kilométerrel hibázott. “Más kávéház elöl menni – mondta Szalay. – Sokkal kevesebb az ember elõtt a lassú jármû.”

A magyar páros jónak ítélte meg a szakaszt, csakhogy nem sokkal késõbb hajmeresztõ élményben volt része. Másodikként ért oda, ahol Ales Loprais felborult az összekötõ, aszfaltos úton. “Harminc kilométert tehettünk meg a százból a két szelektív között, amikor megláttuk a Tatrát az út mellett. Ales elaludhatott, mert a kamion átsodródott az út másik oldalára, és leesett a körülbelül öt méter mély letörésen. Az orrán fordult át. A fiúk nem néztek ki túl jól, így azután mi is megálltunk és mindenki más is megállt, hogy megnézze, mi van velük. A kamion elég rossz állapotban volt, kitört mind a két elsõ kereke, a versenyzõk viszont mindhárman éltek – bár közülük csak egy volt sértetlen, a másik kettõ eléggé törődöttnek tûnt. Ettõl a látványtól azonnal kiröppent a fáradtság a szemembõl. Amikor megérkezett az elsõ doktor, továbbmentünk” – mondta Szalay, majd a navigátora, Bunkoczi gyorsan hozzátette: “Még én sem kummantottam, pedig mindig szoktam. De most tágra nyitott szemekkel ültem az autóban és a beállt nagy csöndben csak néztem magam elé” – jegyezte meg.

A második szakasz eleje gyors volt és lendületes, s azon kívül, hogy jó néhány motorost maga mögé utasított a kettõs, különösebb kaland már nem történt, leszámítva az izgalmas és gyönyörû finist. “A szakasz végén egy olyan magas homokhegyrõl jöttünk le, hogy pontocskáknak tûntek az aljában az autók, viszont a látvány minden pénzt megért, közvetlenül elõttünk mérhetetlen mennyiségû homok, arrébb meg az óceán. Fenséges volt. A hegy viszont meredek. Nem is léptem rá a gázpedálra, mégis száz kilométer per órás sebességgel száguldottunk lefelé. A végén egy kicsit izgultam is, mert 2.2-es keréknyomással mentünk végig és amikor leértünk a hegy aljába, még vissza kellett menni, mert az utolsó GPS-pont felfelé volt. Féltem, hogy elakadunk, mert kínlódott az autó, de végül megúsztuk” – mondta Szalay Balázs.

“Nem kockáztattunk, sõt, sokszor nem tudtunk a saját tempónkban autózni, úgyhogy nem éreztem gyorsnak a tempónkat. De nagyon örülök, hogy ilyen jó eredmény született a végén” – fogalmazott a magyar versenyző.

Az Antofagasta és Iquique közötti kilencedik szakaszon, Chilében a motorosoknál a verseny kétszemélyesre szűkült, a francia Cyril Despres és a spanyol Marc Coma viszont becsülettel gyötri egymást, most éppen Despres zárta az élen a szakaszt és összetettben is visszavette az első helyet.

Dakar-rali, 9. szakasz (Antofagasta-Iquique)

Autósok:
1. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 4:35:21 óra
2. Stéphane Peterhansel (francia, Mini) 1:38 p hátrány
3. Nani Roma (spanyol, Mini) 8:37 p h.
…17. Szalay, Bunkoczi (Opel Antara) 54:02 p h.
Összetett:
1. Peterhansel 24:04:15 óra
2. Gordon 5:58 p h.
3. Krzysztof Holowczyc (lengyel, Mini) 16:49
…31. Szalay, Bunkoczi 11:42.01 óra hátrány

Motorosok:
1. Cyril Despres (francia, KTM) 5:04:33 ó
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 3:54 p h.
3. Joan Barreda Bort (spanyol, Husqvarna) 8:28 p h.
Összetett:
1. Despres 28:30:17 ó
2. Coma 2:28 p h.
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 59:19 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik