Sport

Szalayék remekeltek a Dakaron

Az autósoknál a spanyol Nani Roma, a motorosoknál pedig honfitársa, a címvédő Marc Coma győzött a Dakar-rali nyolcadik szakaszán Chilében.

A Copiapo és Antofagasta közötti 722 km-es távnak a mezőny egy pihenőnap után vágott neki hétfőn. Nani Roma a 477 km-es szelektív szakaszt alig 5 másodperccel fejezte be hamarabb a Minivel, mint a Hummerrel versenyző amerikai Robby Gordon.

A négykerekűeknél a napot negyedikként zárt francia Stéphane Peterhansel csökkenő előnnyel vezet, a kétkerekűeknél Coma áll az élen összetettben.

A Sebestyén Sándor, Bognár József kettős hétfői kizárása után egyedüli magyarként versenyben maradt Szalay Balázs, Bunkoczi László páros a nagyszerű 21. helyen ért célba.

“Nagyon kemény hátulról indulni, mert majdnem az összes lassú autó és kamion elõttünk volt. Ráadásul az elsõ kétszáz kilométeren rettenetesen nehéz volt elõzni a por miatt, de azután szerencsére kitisztult a kép – mondta az Opel Antarával száguldó Szalay. – Miután a gyengébb versenyzõket leküzdöttük, már egy kicsit jobb volt a helyzet.”

A versenyzők a gyors tempóváltások, valamint a homokos és köves szakaszok folyamatos váltakozása miatt alaposan elfáradhattak az etap végére. “Gyorsan jöttünk, de végig szem elõtt tartottuk, hogy nehogy baja legyen az autónknak – adta meg Szalay a jó szereplés receptjét. – Vigyázni is kellett, mert a szakasz elsõ kétszázharminc és utolsó negyven kilométere borzasztóan köves volt, vagyis defektveszélyes. Az eredménnyel és a nappal összességében elégedett vagyok, ha nem lett volna elõttünk az a sok lomha jószág, akár még elõrébb is végezhettünk volna, mert végre volt egy jó napunk.”

Az Opel Dakar Team kettõse egyébként ezzel a remek szerepléssel a 35. helyre jött fel az összetettben.

A csapat kamionos triójának, a Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc összeállítású egységnek is nagyon feküdt ez a fajta technikás, változatos pálya, mert bár a MAN-legénység az egy WPM-pont kihagyása miatt (az ötórás büntetés ellenére) majdnem az utolsó helyen indult. Ehhez képest a kamionos mezõny 27. helyén végzett.

Dakar-rali, 8. sz., Copiapo-Antofagasta (722 km, gyorsasági: 477 km)

Autósok:
1. Nani Roma (spanyol, Mini) 4:25:44 óra
2. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 5 mp hátrány
3. Krzysztof Holowczyc (lengyel, Mini) 2:04 perc h.
…21. Szalay Balázs (Opel) 1:06:20 ó
Összetett:
1. Peterhansel 20:04:15 óra
2. Gordon 7:36 p h.
3. Holowczyc 7:48 p h.
…35. Szalay 10:49:37 ó

Motorosok:
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 5:03:52 ó
2. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 1:55 p hátrány
3. Ruben Faria (portugál, KTM) 7 p h.
Összetett:
1. Coma 7:48 p h. 23:24:18 óra
2. Cyril Despres (francia, KTM) 1:26 p h.
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 49:01 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik